« Назад

ОФИЦИАЛНО: Закриха Академик София

Добави в Svejo
Източник: Веселин Михайлов 16/09/2020 12:54
ОФИЦИАЛНО: Закриха Академик София basketball.bg

 

Отборът на Академик София официално бе закрит. След като по-рано през деня слуховете за евентуалното разпадане на тима се увеличиха, няколко часа по-късно новината вече стана факт. „Студентите“ излязоха с официална позиция, в която поясниха тежката ситуация в клуба. Това означава, че тимът от Правец няма да участва в НБЛ през новия сезон.

 

Академик използва своята официална страница във фейсбук, за да обяви неприятната новина. Ето какво гласи съобщението на „студентите“:

 

Уважаеми привърженици и любители на баскетболната игра,

 

след 14 шампионски титли и 9 купи на България като Лукойл Академик и след достойно представяне в НБЛ като Академик А1, дойде ред да обявим най-трудното и най-болезненото решение, което някога се е налагало да взима ръководството на клуба ни.

 

В тежките и несигурни времена, в които всички ние сме принудени да живеем през последните няколко месеца, професионален баскетболен клуб Академик прекратява участие в Националната баскетболна лига и на този етап, преустановява дейност.

 

Изказваме благодарности на всеки един баскетболист, треньор и служител на Лукойл Академик и на Академик А1, работил в името на благото и на успеха на нашия клуб.

 

В този тежък момент, благодарим сърдечно на всички Вас и запазваме вярата, че неблагоприятната ситуация, в която се намираме, ще се промени и Академик отново ще го има, ще се завърне и пак ще жъне успехи, както в България, така и на европейската сцена.

 

А до тогава: пазете се и ви желаем здраве и спокойни дни!

 

Академик София има легендарен статут в българския баскетбол. Клубът е основан през 1947 година, а през 2000 г. е преименуван на Лукойл Академик. Отборът има 26 шампионски титли и 11 Купи на България. На сметката си и има Купата от Южната конференция на ФИБА от 2003 г., като достига до златен дубъл седем пъти в своята история. През 1957 става световен студентски шампион. 

 

 

 

В началото на 2018 г. тимът бе отново преименуван на Академик София, след като Лукойл стана спонсор на Левски.

 

Рожби на клуба са легендите Любомир Панов, Георги Панов, Виктор Радев, Никола Илов, Михаил Семов, Петър Лазаров, Димитър Сахаников, Георги Бързаков, Никола Атанасов, Атанас Голомеев, Темелаки Димитров, Стефан Филипов, Славей Райчев, Владимир Боянов и Тодор Стойков.

 

Екипът на „студентите“ са носили още Христо Захариев, Павел Маринов, Чавдар Костов, Димитър Ангелов, Божидар Аврамов, Димитър Димитров, Асен Великов, Павлин Иванов, Тенчо Банев, Крис Минков, Николай Грозев, Христо Николов-Гларуса, Филип Виденов, Цветомир Чернокожев, Александър Янев, Юлиян Радионов, Стефан Георгиев, Веселин Веселинов, Александър Груев и Георги Давидов, който в последните две години и половина бе старши треньор на отбора.

 

През клуба са минали чужденци като Прийст Лодърдейл, Донта Смит, Желко Шакич, Каспарс Камбала, Бруно Шундов, Бранко Миркович и Тери Смит. Кликнете и харесайте фейсбук страницата на Superbasket.bg.


Play of the day