« Назад

Академик София ще бъде закрит

Добави в Svejo
Източник: sportal.bg 16/09/2020 11:32
Академик София ще бъде закрит balkan-basket.com

 

Рекордьорът по шампионски титли на България в мъжкия баскетбол Академик София няма да участва повече в националния шампионат и ще бъде закрит. Новината съобщават днес и двата спортни ежедневника „Мач Телеграф“ и „Тема Спорт“.

 

Тимът на Георги Давидов не е започнал подготовка за новия сезон, а всички играчи са свободни да си търсят нови отбори. Закрива се и школата на клуба. По-голямата част от юношите вероятно ще се завърнат по родните си места.

 

Причината за разформироването на клуба е решението на петролната компания „Лукойл“ да спре финансирането. Тежката задача да информира всички играчи и треньори за закриването на „студентите“ е била поставена на легендата Петко Маринов, който в последната година беше председател на УС на клуба.

 

Академик София е с легендарен статут у нас. Основан е през 1947 г., а през 2000 г. е преименуван на Лукойл Академик. 26-кратният шампион на България има две участия във финали за КЕШ, но и в двата случая (1958, 1959) отстъпва на АСК Рига.

 

След оттеглянето на "студентите" се очертава сезон 2020/21 на Националната баскетболна лига да се проведе с участието на 9 отбора. Утре се очаква провеждането на обсъждане с участието на НБЛ и клубовете, за да бъде решено как ще се процедира с първенството. Основният въпрос ще е свързан с това, дали деветият в крайното класиране ще изпада, каквато по принцип е съдбата на последния в шампионата. 

Кликнете и харесайте фейсбук страницата на Superbasket.bg.

Play of the day