« Назад

Най-тъмно е точно преди зазоряване

Добави в Svejo
От Йордан Божинов 04/01/2014 16:16
Най-тъмно е точно преди зазоряване

Поговорката казва „Най-тъмно е точно преди зазоряване”. След като Дерек Роуз за втори път в последните 20 месеца претърпя тежка контузия феновете на Чикаго сигурно си помислиха, че слънцето едва ли някога пак ще изгрее.

 

Помощта обаче е на път. Не този сезон, той е отписан. Но от есента „биковете” ще имат, ако не най-талантливия, то със сигурност един от тримата, целунати най-страстно от боговете на баскетбола европейци – Никола Миротич.

 

Влизането на Нико в Асоциацията се случи на 23 юни 2011 г., когато отборите си го прехвърляха като горещ картоф преди да се озове при „биковете”, избран под №23 в първия кръг. По онова време на него се гледаше като на проект за бъдещето, който изисква страшно много работа. Миротич тъкмо бе приключил първия си сезон в Реал, статистиките му бяха невпечатляващи, а ширещото се мнение бе, че стреля твърде много отдалеч и влиза твърде малко в подкошието. Всичко обаче се промени за месец.

 

През юли 2011-а Миротич изведе Испания до европейската титла за младежи, като в добавка бе избран за MVP на турнира. Нико завърши турнира с 27 точки и 10 борби средно на мач. С 37 точки той разнищи мрежичката на руснаците в полуфинала, а в мача за златните медали с дабъл-дабъл (27 + 12) отряза мераците на Италия за първа титла след 20 години суша.

 

През сезона Миротич стигна рекордните в кариерата си 12.5 точки на мач в Евролигата. През миналия вдигна борбите до 5.3 средно в Европа и 5.4 в Испания. Спечели дубъл у дома и игра финал на Евролигата. А този сезон единодушно бе избран за MVP на първата фаза с показатели 15.2 точки, 5.1 борби и умопомрачителната успеваемост от 64.3% в стрелбата от тройката.

 

Миротич се планира да бъде наследник на Луол Денг, чийто договор изтича след края на настоящия шампионат. Агентът на родения в Судан национал на Великобритания вече неколкократно даде да се разбере, че очаква космически оферти. Каквито в Чикаго не правят, още повече предвид парите, гарантирани на Роуз, Буузър и Ноа. Собственикът Джери Рейнсдорф никога не е славил с особена щедрост, а пък има и пресния пример на др. Прохоров, който плати над $70 млн. данъци, за да гледа как Бруклин събират мидички по дъното на Източната конференция.

 

Иначе казано: Миротич ще бъде евтината алтернатива на Денг. И вероятно ще получи водеща роля за възраждането на Булс още от първия си ден в отбора. От Нико зависи дали приказката, започнала в училищния двор в Титоград (днешна Подгорица), ще има хепиенд във Ветровития град.

Play of the day