« Назад

Тодор Стойков отличен със Златен лъв

Добави в Svejo
Източник: Гонг, Кремена Младенова 19/11/2013 13:53
Тодор Стойков отличен със Златен лъв снимка: БГНЕС

Екс-капитанът на националния ни тим по баскетбол и Лукойл Академик Тодор Стойков бе отличен с наградата „Златен лъв” за изключителния му принос към българския спорт и прекратяването на активната му състезателна кариера. „Трогнат съм от наградата, която получих, имайки предвид малкото хора, които са я получавали преди мен. Велики спортисти на България. Това е признание, което ме радва и награда, която като първа, след като съм се отказал, е важна и ще бъде запомнена”, каза пред Гонг Тодор Стойков след като получа наградата от Пресклуб България.

 

„Сега наистина е по-различно, защото напрежението, което е било в годините над мен, като капитан на Лукойл Академик, вече не ми тежи на плещите. Отстрани наистина за някои е по-трудно, за други- по-лесно, но сега като фен на отбора ме боли за някои непредвидени загуби. Но съм убеден, че като цяло отборът на Лукойл Академик ще намери своя облик и ще тръгне по правилния път”, коментира още Стойков и бе категоричен, че не е съжалявал, че прекрати кариерата си това лято.

 

„Не, не съм съжалявал, че се отказах, защото знам, че това време дойде. Доста добре бях премислил нещата и както се казва, спортът е до време. Мисля, че дойде време да се даде път и на други баскетболисти”, сподели Тодор Стойков и добави:

 

„Да, правя равносметка, че през годините е имало изключително много неща, които сме правили и сме доставяли удоволствие на хората. Пълнили сме залите, нещо, което сега все по-рядко се случва. Но, ако даден отбор побеждава, той пълни залата, пълни стадиона, а когато губи- обратното. Затова се надявам, колкото се може повече български отбори да побеждават на европейската сцена. Защото една победа в Европа, независимо за кой спорт става дума, вдига атмосферата, вдига настроението на българския фен.”

 

По повод утрешния двубой на Лукойл Академик срещу Апоел Йерусалим в турнира Еврокъп, Стойков заяви: „Убеден съм, че отборът ще опита да победи и с подкрепата на феновете, които ще дойдат в залата. Виждаме, че след смяната на треньора, отборът играе по много по-добър начин и дано в предстоящия двубой го покаже. Дано ни зарадват всички нас с една победа. Победа, която ще върне шансовете на нашия отбор за продължаване напред, защото на всички ни се иска да гледаме европейски мачове и след Нова година.”


Play of the day