« Назад

Легендата Римас Куртинайтис преди мача с Лукойл: Вече няма място за подценяване

Добави в Svejo
Източник: Гонг, Кремена Младенова 23/10/2013 09:26
Легендата Римас Куртинайтис преди мача с Лукойл: Вече няма място за подценяване снимка: Lap.bg

Римас Куртинайтис e едно от големите имена в световния баскетбол още от 80-те години, познат с екипа на СССР и Литва. Той е олимпийски шампион от Сеул 1988, световен и европейски първенец. Куртинайтис ще изведе своя Химки срещу българския шампион Лукойл Академик довечера от 18 часа в мач от втория кръг на турнира Еврокъп.

„Със сигурност целта ни е победата. Трудно ще е, защото имаме някои отсъстващи, заради контузии. Но, загубихме в къщи и сега ще търсим начин да победим като гости. Искаме победата, но след като гледахме мачове на Лукойл знаем, че те са отбор на добро ниво и играят добра защита. Няма да е лесно, но преди мача шансовете са 50:50”, каза Куртинайтис преди тренировката на руснаците в зала „Универсиада” във вторник вечер.

 

- Загубата ви в първия кръг от румънците бе голяма изненада. Кажете ни малко повече за мача.

Ами, както казах, имаме няколко контузени състезатели- Крешимир Лончар, Пол Дейвис. По принцип сме по-стабилни в подкошието, така че и за нас бе изненада. Но, както и да е. Мисля, че сега сме на правилния път, тренираме здраво, записахме победи във ВТБ Лигата. Натрупахме самочувствие и сме готови да победим.

 

- Първи мач като гост в Еврокъп. Може би времето работи за вас, заради контузиите, които споменахме?

Трябва да играем добре, независимо дали сме в къщи или навън. Зависи как самите играчи ще подготвят себе си за мача. Уважаваме съперника и играчите му, защото това е Химки и през миналия сезон свършихме добра работа в Евролигата, а сякаш някои си помислиха, че са на по-високо ниво от Еврокъп. Това се оказа проблем в нашия тим, но наша работа, на треньорите е да го поправим и да им обясним. Трябва да се концентрираме върху двубоя, да положим максимум усилия и ще се опитаме да го направим утре.

 

- Да разбираме, че вече няма място за подценяване на противника?

Да, да, точно. Сега нещата са ок. Пък и тази година ситуацията в Еврокъп е по-добра, защото преди имаше по-малко отбори в групата и всяка загуба, това беше сериозен проблем. Сега има повече мачове и съм сигурен, че ще се върнем в нашата си позиция да се целим в първите две места и преминаване в следващия кръг.

 

- Това е лоша новина за Лукойл, но все пак- какво научихте за съперника?
Ами, на първо място има добър спонсор- Лукойл. Лукойл не иска да дава пари за баскетбол в Русия, но дава в България. Знам, че съставът бе събран преди месец. Не са имали много време заедно, но ние имаме същия проблем, защото този сезон сменихме шестима играчи. Като цяло това е един добър отбор, Уайт е добър играч и разбира се Виденов. Познавам го лично, откакто игра в Полша. Определено добър и опасен тим. Както казах, играят добре в защита, агресивно. Така беше и срещу Апоел в миналия кръг.


Play of the day