« Назад

За нещастие на България географското ни местоположение обрича Лукойл Академик на среща с лъвовете

Добави в Svejo
От Йордан Божинов 15/10/2013 14:44
За нещастие на България географското ни местоположение обрича Лукойл Академик на среща с лъвовете снимка: sportsimages.bg

Дванадесетият сезон на Еврокупата стартира днес и, колкото и шаблонно да звучи, името на новия шампион е трудно за предсказване. Най-малкото заради факта, че със стартиращите днес няма да се изчерпи списъка с участващите. Следвайки модела на футболнага Лига Европа босът на УЛЕБ Жорди Бертомеу въведе втори шанс за неуспелите в любимото си отроче – Евролигата. Но докато Лига Европа е турнир със затихващи функции, на когото мнозина отбори гледат като на ненужно финансово бреме, то Еврокупата ще е буквално битка на живот и смърт във всеки един мач от сезона.

 

Погледнато отстрани промяната на формата на Еврокупата има за основна цел да елиминира до известна степен играта зад кулисите за „уайлд кард” в Евролигата. Защото в някои от годините наддаването за тях е като на Уолстрийт в разгара на .com бума. Досега Еврокупата бе резервен вариант за платилите, но непробили през квалификациите. Сега и многомилионните проекти ще имат План „Б”. За да не се повтори случката от миналия сезон с Канту, с Каха Лаборал от 2011-а, с Химки от 2010-а и най-вече драматичните отпадания на Емпорио Армани в три от последните четири сезона. Така касите им няма да се лишат от европриходи и след Нова Година.

 

За отбелязване в Еврокупата е и новото райониране. Подобно разделение на Изток и Запад бе изпробвано през 2004 г. Но изкара кратко, защото тогава се зароди тенденцията, която десетилетието затвърди – отборите на Изток от Алпите доминират в турнира. Те спечелиха четири от последните пет издания и само в едно от тях нямаха представител във финала. И ако не бяха тимовете от Испания Еврокупата спокойно можеше да бъде прекръстена на Славянска Лига.

 

За нещастие на България географското ни местоположение обрича Лукойл Академик на среща с лъвовете. Химки дойде от Евролигата и всичко по-малко от четвъртфинал ще е тотален провал за селекцията на Римас Куртинайтис. Апоел е един от трите ексшампиона, участващи тази година, в редиците си има двама играчи с титла в Евролигата и Роналд Дюпри със седем сезона в НБА. Кършияка остана на една победа от Евролигата, а Игокеа се лиши доброволно от спечелената квота заради липса на подходяща зала. Дори считаният за аутсайдер Асесофт плаши с двама американци и миналият през Лига ACB Алхаджи Мохамед.

 

Жребият е тежък. Но такъв бе и преди десет години, когато започна голямата приказка на „академиците” в Европа. Напук на прогнозите тя не свършва и до днес.


Play of the day