« Назад

Очакванията за сезон 2013/2014 в НБЛ

Добави в Svejo
От Валентин Ангелов 18/10/2013 06:00
Очакванията за сезон 2013/2014 в НБЛ Лукойл и Рилски с добри селекции (снимка: Sportsimages.bg)

В събота стартира новото първенство в Националната баскетболна лига. Ще се опитаме да направим един кратък анализ на очакванията за представяне на отделните отбори с оглед на направената селекция от тях. Известно е правилото, че всеки се простира дотолкова, колкото са финансовите му възможности и то не подминава и играта баскетбол у нас. Деветте тима, които ще играят в лигата през тази година извършиха сериозен пазар през лятото и сега предстои да покажат стоката си на българските фенове на баскетбола. От миналогодишния шампионат единствено отборът на младежите на България няма да участва, но вече възмъжали, със сезон на плещите си, тези талантливи момчета ще търсят свое място в ростерите на различни клубове в страната. Жалкото е може би само това, че техният треньор Любомир Минчев остана без работа. Той, заедно с един друг работохолик в лицето на Георги Младенов доказаха със свършеното от тях през последните години, че са едни от най-добрите специалисти у нас. За съжаление ще трябва да чакат, за да могат отново да получат шанс за реализация и той най-вероятно няма да е свързан с български отбори.

 

Като цяло очакваме едно много интересно първенство след като повечето отбори подмениха голям процент от наличния си състав. Виждат се и значително променени амбиции, най-много от страна на ръководствата в Самоков и Ботевград. Явно апетитът за нещо повече пристигна в клубовете на Балкан и Рилски спортист, след като миналата година те почти бяха на прага да изхвърлят Лукойл Академик и Левски в полуфиналните серии. И двата тима направиха "ъпгрейд" на своя "софтуер" от миналия сезон, но предстои да видим доколко добър и качествен е той. Разделяме деветте отбора на три групи преди началото на сезона и ще видим накрая дали сме били прави.

 

ПЪРВА ГРУПА

Лукойл Академик, Левски, Рилски спортист

 

Това е триото, което ще разпредели първите три места от редовния сезон в лигата. Отнасям се с голям респект към Ацо Тодоров и добрата му селекция за тази състезателна година, но смятам, че ще бъде трудно на ботевградчани да влязат и да изместят някой от тези три тима.

 

Лукойл Академик, разбира се е големият фаворит не само заради това, че е шампион на страната за последните десетина години. "Студентите" подмениха по-голямата част от състава си и може би пределната концентрация на клуба в тазгодишното издание на Еврокъп може да позволи на някои от съперниците им на домашна сцена да ги изненада. Добра селекция, в която последното прибавяне на Филип Виденов е "черешката на тортата" и както обикновено свикнахме да казваме за тях - всичко друго освен първото място в редовния сезон ще бъде равно на сензация. Селекцията е с таргет участието им в Еврокъп, където за пореден път Лукойл Академик ще се опита да направи пробив. С какъв състав ще разполага отборът в края на редовния сезон зависи и от това, доколко далеч ще стигне той в Еврокъп, но това едва ли ще рефлектира на челната позиция преди плейофите... И всичко това, въпреки отсъствието на капитана и символ на отбора през последното десетилетие Тодор Стойков.

 

Левски закъсня малко със селекцията поради заетостта на треньорското дуо Константин Папазов и Тони Дечев в квалификациите на националния тим на България през лятото. Това, че клубът не е достатъчно готов, се видя добре и в снощната загуба на отбора от румънския Крайова. Въпреки това, място за притеснение в "синия" клуб няма, тъй като бяха привлечени добри състезатели с отлични визитки - Лайънъл Чалмърс, Джумейн Джоунс и Джордже Мичич. Това наред с идването на Христо Захариев дава оптимизъм за добро представяне не само на домашна сцена, но и в Балканската лига. "Сините" най-вероятно ще играят пак три финала и тази година, но дали имат сили за нещо повече.

 

Левски, заедно с Рилски спортист ще дишат във врата на Лукойл Академик и това може би ще е добре за "студентите". Повече оспорваност у нас ще окаже положителна роля за конкуренцията в челото, а това неминуемо ще повлияе и на израстването на тези отбори в представянето им в международните срещи.

 

Контролата си е контрола, но Рилски спортист игра равностойно срещу Лукойл Академик и дори го победи драматично в края, въпреки отсъствията на някои лица от състава на "студентите" в тази среща. Крайният резултат от двубоя бе с най-малко значение, но самоковци показаха, че ще бъдат фактор в шампионата с който всеки трябва да се съобразява. Атлетични американци, цели пет на брой ще носят на гърба си отбора на Рилски спортист този сезон. За първи път тимът ще играе и в Еврочалъндж, третото по сила издание за клубен баскетбол на Стария континент. Единственото притеснително е, че българското участие в отбора ще бъде лимитирано. Може би тук трябва и да повдигнем темата за броя на чужденците в отборите, което несъмнено влияе значително на развитието на българските играчи.

 

Повечето чужденци (не всички) вдигат нивото на баскетбола у нас и лигата става по-интересна. Но от друга страна, лимит от двама (примерно) чужденци в отбор несъмнено ще даде по-голям шанс за развитие на българските състезатели. Това ще промени и цялостно концепцията на клубовете, българите ще получат повече внимание, а това може да се отрази и цялостно на представянето на националния тим на България. Със сигурност за феновете нивото в лигата ще е една идея надолу, но може би си струва жертвата. Готов съм да се хвана на бас с многоуважавания шеф на Рилецо Пепи Георгиев кое ще бъде по-голямо - средното постижение на точките на най-добрия реализатор в отбора срещу сумарното такова от средните показатели на всички българи. Давам му право на избор.

 

ВТОРА ГРУПА

Балкан, Черно море, Ямбол

 

Както казах по-горе, много се двуомих къде да поставя Балкан - в тази втора група или в горната. Все пак реших, че тук за момента повече им приляга и съм сигурен, че Ацо Тодоров като прочете тези редове ще бъде амбициран да докаже противното. Добър специалист, македонският Тити, който не жали труд и средства за постигане на целите си. 

 

Балкан избяга контроли с български състави и може би остава една енигма за съперниците си на домашна сцена. Тодоров обиколи съседни държави за контроли и обиграване на отбора, а негов първи тест след почивката в първия кръг ще бъде домакинството на Левски в Ботевград в края на месеца. Без съмнение Балкан ще е фаворит в тази втора група за достигане на четвъртото място в класирането, но дали има сили за нещо повече и намеса сред първите три. Най-голямата въпросителна за момента.

 

По подобие на всички останали отбори в лигата, Черно море не пропусна също да привлече чужди състезатели. Новият треньор Денислав Коцев наблегна на сръбското и в клуба акостираха 4 състезатели от една от най-добрите школи в Европа. Изявите им в контролните срещи са обнадеждаващи, но притеснителното е напускането на израсналите в този клуб местни момчета като Тихомир Желев, Милчо Борисов, Васил Кьосев и още няколко други. Да ви кажа честно, малко ми е болно една от най-добрите школи в страната години наред да има четирима сърби в стартовата петица. Въпреки това, варненският фен заслужава каквато и да е селекция, за да се върне в залата и подкрепя любимия тим. Дано Коцев даде и повече минути на младите Вутев, Стоянов, Нацкин и Цонков, за да не се наложи догодина и те да търсят друго пристанище за акостиране.

 

Ямбол ще бъде в златната среда тази година. Дебют в треньорската професия за Юли Радионов, но ще му бъде много трудно да класира отбора в горната половина на таблицата. Направи ли го, ще бъде голям успех не само за него, но за запазване на традициите в един от малкото останали типично баскетболни градове у нас. Напускането на Мартин Дурчев остава големи обувки за запълване, но идването на Станислав Славейков и Васил Кьосев плюс привличането на отличния Уил Уолкър е достатъчна предпоставка за добър баскетбол в Ямбол. Като прибавим и вярната местна публика, нищо чудно и Радионов да направи конкурентен клип в стил "Матрицата" по подобие на кмета на града. И все пак Ямбол ще побеждава отборите от долното трио, където ги хване, но изненади срещу горното трио ще са трудно постижими. Срещите с Балкан и Черно море ще са тези, които ще са най-решителни за Ямбол за крайното класиране от редовния сезон.

 

ТРЕТА ГРУПА

Спартак Плевен, Черноморец, Берое

 

Не искам да бъде лош пророк за трите тима от тази група, но всяка победа над съперник от първата шестица ще бъде голям успех за тях. Ще им бъде трудно да се намесят за нещо повече, но самото участие в лигата трябва да се поощрява от страна на БФБ. Все пак три баскетболни града все още ги има на картата, а това за тях с оглед на бюджет и средства е най-важното. За повечето от горните клубове те ще бъдат "боксови круши", но и трите тима са способни в даден момент да изненадат и да объркат нечий планове.

 

Накрая малко за системата на шампионата. Може би си има своите плюсове, но третото завъртане не е най-оптималното с оглед разликата в класите между отделните отбори. Какъв е смисълът Лукойл Академик и Левски да срещат отбори като Берое и Черноморец трети път през сезона. Далеч по-успешна би била схемата с разделяне на отборите на първа петица да речем, и втора четворка. И там да има ново разменено домакинство, което на практика няма да утежни календара и ще се играят същия брой срещи, но далеч по-оспорвани.


Play of the day