« Назад

Душан Ивкович: Връщаме се в еничарските времена

Добави в Svejo
Източник: www.blic.rs 06/10/2013 14:11
 Душан Ивкович: Връщаме се в еничарските времена снимка: BGNES, архив

Въпреки, че думата „легенда” все по-често губи смисъл, изтъркана от употреба, има хора, за които тя важи в пълна сила. Само след броени дни сръбският треньор Душан Ивкович ще навърши 70 години и независимо от това, че в момента няма ангажименти с клубен отбор, а и се оттегли от националния тим, не смята кариерата си за завършена. Ивкович е от онези, които могат да бъдат наречени легенда най-чистосърдечно.

 

Като селекционер на Югославия печели Европейските първенство през 1989, 1991 и 1995-а година, както и Световното през 1990-а година в Аржентина. На Олимпийските игри в Сеул през 1988 извежда националния отбор до сребърните медали. С мъжкия представителен състав на Сърбия играе финал на Евробаскет 2009, а на неодавна приключилото Европейско в Словения осигури класиране на Световния шампионат догодина в Испания. В кариерата си е водил редица клубни отбор, сред които Партизан, ЦСКА Москва и Олимпиакос, като има във визитката си и две титли от Евролигата.

 

Когато този човек говори, думите му обикновено правят впечатление. Така е и с последното му интервю, броени дни след като обяви, че повече няма да води националния отбор на своята страна. Душан Ивкович говори за това, че сръбският баскетбол е в сериозна опасност и как все повече навлиза популярни най-вече във футбола маниери.

 

„Връщаме се в еничарските времена”, директно изрича един от най-успешните европейски треньори. „Много млади таланти биват отлично проучени, не само в баскетболен аспект, но като образование и в културен смисъл,  и заминават на по 11-12 години за чужбина”, коменира Душан Ивкович, който смята още, че сръбският баскетбол се намира в ситуация, която сравнява с периода, когато страната е била под ембарго.

 

За Ивкович форсирането на двата гранда- Партизан и Цървена звезда е сигурен път към пропаста. „Трябва да се възродят старите центрове като Чачак, Крушевац, Кралево, Крагуевац. Да се сформира силна юношеска  и младежка лига, а не да се водят играчите в Белград, където те не рядко просто се претопяват”, казва още специалистът.

 

Душан Ивкович споделя още, че няма да чака да „падне нечия глава” в баскетболна Европа, за да продължи кариерата си, но се вижда способен да работи и в бъдеще на пълни обороти.


Play of the day