« Назад

Недоволство от системата на Евробаскет, възможна е промяна

Добави в Svejo
Източник: Гонг, Кремена Младенова 20/09/2013 17:14
Недоволство от системата на Евробаскет, възможна е промяна снимка: fibaeurope.com

Системата на провеждане на Европейското първенство по баскетбол за мъже предизвиква все повече критики с напредване на шампионата в Словения. Първенството започна на 4-и септември, а на 17-я ден от неговото начало предстоят полуфиналните срещи. Проблемът е, че турнирът се провежда в две групови фази и преминава в четвъртфинали, след които някои от отборите имат само броени часове, за да се подготвят за следващите си мачове.

 

И победени, и победители на четвъртфиналната фаза недоволстват, защото на следващия ден всички имат изключително важни двубой, било то в полуфиналите или в спора за разпределение на местата от 5-о до 8-о място. Позициите до седмата, дават право на участие на Световното първенство през 2014-а година, което е целта на съставите в Топ 8. Това на практика означава, че дори мачът за 7-ото място е повече от решителен за съперниците в него.

 

Точно на този етап обаче отборите нямат никакво време за почивка. Сърбия и Словения например загубиха четвъртфиналните си срещи на 18-и септември вечерта и на следващия ден в 14.30 часа следобед трябваше да играят мач, който носеше виза за Световното. Същото се получи и ден по-късно с Италия и Украйна.

 

Полуфиналистите също имат поводи за недоволство, защото едната полуфинална двойка Хърватия и Литва излиза по между си в ранния мач тази вечер само около 24 часа след като изигра четвъртфиналните си мачове, а другата- Испания и Франция играе в късния двубой, но след като е имала ден почивка.

 

Именно засилващото се желание за промяна на голяма част от държавите може да предизвика съвсем скоро ФИБА Европа да обмисли промяна в системата на провеждане на Европейските първенство в бъдещете. Най-много са гласовете за една групова фаза в началото и след това директно преминаване в елиминации с осминафинали, четвъртфинали, полуфинали и финал. Така би се увеличил интересът към първенството от началото до края и биха се избегнали някои срещи реално без значение за продължаването на отборите напред, каквито се получават понякога във втората групова фаза.


Play of the day