« Назад

За добро или лошо Калоян и Деян са барометрите

Добави в Svejo
От Йордан Божинов 22/08/2013 08:41
За добро или лошо Калоян и Деян са барометрите Капитаните на България Деян и Калоян Иванови, снимка: varnautre.bg

Уважавам Филип Виденов. Готин тип е, интелигентен е и никога не се е пестил, когато е играл за България. Но за едно не е прав: националният отбор вече принадлежи на близнаците. За добро или лошо Калоян и Деян са барометрите. За добро или лошо от тях зависи късият или дългият път Евробаскет`2015 ще изберем. И дали изобщо ще го изминем.

 

Калоян е с 12.8 точки и 9 борби средно на мач. Деян е с показатели 16.3/8. С тях България е №3 по резултатност (б.а. – лидерът Австрия имаше две срещи с боксовата круша Люксембург и допълнителен период с Швейцария) и водач по борби, при това с разлика. И встрани от катастрофалното първо полувреме във Варна срещу Румъния, в което всички бяха прекалили със сънотворните, двамата баз капка съмнение СА лидерите, които се очаква.

 

До Евробаскет`2015 остават четири стъпки. Първите две са срещу отбор, който никога не сме броили за жив. Преди десет години в „Универсиада” Митко Ангелов бе извънземен с 23 точки, 8 борби, 9 асистенции, 3 откраднати топки и 2 чадъра, ставайки единствения в историята национал, завършил като лидер и в петте показателя в мач от европейските квалификации. Свързващото звено между тогава и сега е на пейката и се казва Константин Папазов. А Тити знае как се бият швейцарци.

 

И последно: класирането за Евробаскет`2015 през септември не е самоцел. То е начин най-накрая да се изгради перспективен национален отбор. Виза за Украйна още тази година ще превърне нашите в търсен спаринг партньор идното лято. Ще ни направи атрактивна добавка в летните турнири на участниците в световното първенство. И докато другите се избиват в европейските квалификации Папазов&Co. ще имат лукса в нулева година да интегрират в отбора набор `93 и Александър Везенков. Защото едно поколение вече изхабихме да чака. От едно оцеляха само близнаците. От които зависи дали историята ще се повтори.

Play of the day