« Назад

Истински претенденти за титлата ли са ЛА Клипърс?

Добави в Svejo
Източник: Airball.bg 06/08/2013 20:08
Истински претенденти за титлата ли са ЛА Клипърс? снимка: интернет

Когато през 2009г. ЛА Клипърс спечелиха драфт лотарията и в последствие избраха Блейк Грифин под №1 в Драфта, скептиците продължаваха да си мислят най-лошото. В унисон с негативната нагласа, непосредствено преди началото на кампанията, Грифин трябваше да изтърпи тежка операция, заради която в последствие пропусна и първия си сезон в лигата.

 

Като че ли някакво „проклятие” дебнеше над Клипърс и не искаше да изпуска плячката си. От години присъствието на Клипърс в лигата беше формалност и до голяма степен съществуването им се свеждаше до позициониране в сянката на големия си градски съперник – ЛА Лейкърс.

 

Именно Езерняците и техния неуспешен опит да привлекат Крис Пол до голяма степен помогнаха за „възкръсването” на Клипърс. Може би тук е мястото да припомним, че след като Дейвид Стърн наложи запор над трансфера на Си Пи 3 в Лейкърс, нещата се развиха в полза на другия отбор от Ел Ей, като в последствие гардът се присъедини в редиците на Клипърс.

 

Крис ПолСлед привличането на Пол – всички знаем какво последва.

 

Малко по малко, Клипърс се превърнаха във фактор в лигата, за да се стигне до последния сезон, в който Си Пи 3 и компания записаха 56 победи и спечелиха Тихоокеанската дивизия.

 

Добрата работа на ръководството на Клипърс не спря до тук. Това лято, отборът преподписа със супер звездата си – Крис Пол за още пет години, привлече в състава си треньорът Док Ривърс и стрелците Джаред Дъдли и Джей Джей Редик.

 

На хартия, отборът на Клипърс изглежда като истински претендент за титлата и разбира се тази теза бе подкрепена от букмейкърите, които ги нареждат на трето място (след Хийт и Тъндър) при възможните победители за следващия сезон.

 

Но дали всичко е толкова розово за Клипърс, както поне изглежда? До каква степен присъствието на Ривърс и неговия екип ще повлияе на представянето на отбора?

 

ДокБез съмнение, привличането на Док Ривърс може да се счита за отлично подобрение в отбора от Ел Ей.

 

Със сигурност може да кажем, че Док няма да гони просто успех в редовния сезон за новия си отбор. Главната цел пред организацията ще бъде да запишат силно представяне в плейофите.

 

Док Ривърс е един от четирите активни треньора в лигата, които са печелили титлата, като освен това записа солидни плейофни участия със Селтикс по време на ерата на „големите трима”.

 

Клипърс искаха да разменят ДеАндре Джордан за Кевин Гарнет. Въпросът сега ще е до каква степен ще може да се разчита на Джордан?

 

ДеАндре ДжорданС пристигането си в отбора, Ривърс заяви, че именно Джордан ще е титуляр и като цяло, не е лошо да знаеш, че в състава си имаш 24 годишен атлетичен център. Проблемът се крие там, че Джордан е изключително лабилен при изпълнение на наказателни удари и именно това е причината той да не получава много минути по време на мач.

 

Кое е слабото място на Клипърс?

 

Необходим е един бърз поглед върху състава и веднага се набиват на очи следните факти: Грифин няма ефективна смяна на крилото и освен това Холинс е единствената алтернатива на Джордан в подкошието.

 

Разбира се, не е изключено до края на лятото тези пробойни да бъдат запушени, като към момента ръководството на отбора е набелязало следните свободни агенти: Ламар Одъм и Антуан Джеймисън

 

Шампионски отбор ли са Клипърс?

 

Може би не съвсем. Достатъчно добри са за да спечелят отново Тихоокеанската дивизия и да се доберат до финалите в конференцията, но по всяка вероятност ще им трябват още попълнения ако искат да отстранят Сан Антонио или Оклахома Сити – да не говорим за Маями Хийт. Именно това са и трите отбора срещу които Клипърс изпитваше най-сериозни трудности миналата година, като след 19-и ноември записа шест загуби от шест изиграни мача срещу тях.


Play of the day