« Назад

Лукойл Академик в Лига ВТБ е най-доброто, което може да се случи на българския баскетбол

Добави в Svejo
От Йордан Божинов 17/06/2013 09:50
Лукойл Академик в Лига ВТБ е най-доброто, което може да се случи на българския баскетбол снимка: sportsimages.bg

Защо ли?

При цялото ми уважение към Еврокупата, а то е огромно и заради взаимната лоялност между турнира и работодателя ми, това е надпревара втора ръка. Качествените играчи и отбори са малко и размити сред големия брой участващи. И шансът да видим някой от тях у нас – минимален. В Лига ВТБ звездите се настъпват една друга. И сто пъти бих предпочел да видя как Теодосич и компания ни смачкват в София, отколкото да помпаме ненужно мускули срещу недоразумения като Шарльороа.

 

При календара в Лига ВТБ Лукойл Академик ще са принудени да разширят присъствието на български играчи в отбора и да обърнат много по-голямо внимание на фантомната си школа. Защото до избухването на Веско Веселинов във финалната серия за титлата Тодор Стойков бе единственото заслужаващо внимание българско парче от пъзела. А Тошко може и да ми е приятел, но сам знае, че годините не са в негова полза.

Участието на втора селекция от Лукойл Академик във вътрешното първенство ще повиши и апетитите на преследвачите и ще осмисли всеки един техен мач в НБЛ. Досега 90% от тях минаваха в графата „предоепределени” и служеха единствено за статистиката. И е много вероятно, когато дойдат плейофите домакинското предимство да не е притежание на „академиците”.

 

Колкото повече мечтая толкова повече установявам, че сънят ще си остане сън. По една прозаична причина. В най-силните си години, когато разполагаше с достоен отбор за Евролигата, Лукойл Академик не играеше там, защото нямаше адекватна зала. Сега такава има, ама не им я дават. Или им я дават, ама при условия, имащи една цел – да ги разкарат оттам.

Доколкото си спомням, когато бе открита „Арена Армеец” Бодигардът Баща на нацията преряза поредната лента с обещанието, че Чудото на архитектурата ще се използва за спорт. А встрани от националите по волейбол и псевдотурнирите на Илияна Раева, експлоатиращи детската невинност, спортът там практически отсъства. За сметка на Лепа Брена, Цеца Ражнятович и недоразумения като Лейди Гага и Дженифър Лопес. А ние ще си гледаме Лига ВТБ по Интернет и ще продължим да мечтаем да я видим и на живо в „Арена Армеец”.

Те мечтите нямат наем...


Play of the day