« Назад

Александър Везенков и голямата игра

Добави в Svejo
От Кремена Младенова 01/07/2017 23:06
Александър Везенков и голямата игра

"Везенков, огромен си братле! Баща ти навремето ми беше идол, но ти го надминаваш чувствително!"

 

Думите са на бивш колега спортен журналист. Спонтанна реакция на човек, който обича баскетбола, на стотици километри от България.

 

Един от многото, избрали да търсят по-добро бъдеще за децата си в чужбина. И дори на стотици километри далеч от България, емоционалната реакция бе предизвикана от Александър Везенков.

 

Талантливият ни баскетболист, който преди дни се превърна в първия българин избран в Драфта на НБА. Постижение, което дори да не получи развитие, ще го остави в историята на родния баскетбол. А такова ще има със сигурност.

 

Спонтанна реакция, която би ви се сторила напълно обяснима, ако харесвате баскетбола и знаете поне малко за Александър Везенков. Защото освен с баскетболните си качества, Везенков впечатлява и с човешките си такива. Нещо, към което се стреми и смята за по-важно от чисто баскетболните заслуги.

 

"Бих си пожелал да съм здрав и да продължавам лека полека така да си поставям малки цели и да ги изпълнявам. Да ставам по-добър човек. Най-важното е да си добър човек. Като те види някой на улицата първо да каже, че си добър човек, а после и добър баскетболист. Това е моята цел", каза Александър Везенков на първата си среща с медиите след завръщането си в България от САЩ.

 

И точно това го превръща в най-подходящия пример и най-големия стимул за малчуганите, които правят първите си стъпки в някоя баскетболна зала в България. Или за онези, които вече са сериозно запалени от магията на баскетбола.

 

Да, Везенков е пример и стимул с постигнатото до тук на терена, но може би дори повече с поведението, и мисленето си. И за щастие изглежда, че трудно нещо би могло да го промени.

 

Две години след договора си с Барселона и играта на най-високо ниво в Европа, Александър Везенков показва същото откровено отношение и говори все толкова искрено за целите, които си поставя. Със същата вяра във възможностите си.

 

Тогава Везенков си пожела да му потръгне в Барселона, а НБА все още бе само далечна мечта. Две години по-късно името му е разпознаваемо в европейския баскетбол, а НБА е с крачка по-близо.

 

"Още нищо не съм постигнал в Евролигата и това е моята цел през следващия сезон - да утвърдя мястото си там. Надявам се да се докосна до голямата игра", заяви сега баскетболистът, който остава здраво стъпил на земята, избягвайки капаните на известността.

 

А за това най-голямата "вина" е на семейството му. На родителите му, благодарение на които Александър пази топлото отношение към България. Така, както е тяхна заслугата за това той да носи националния екип и да продължава методично да се приближава към мечтата на всеки баскетболист - НБА.

 

Точно в този дух е и съветът на баща му Сашо Везенков към Александър след избора му в Драфта. "Каза ми да не мисля, че нещо е станало. Това е началото. И двамата знаем, че трябва да работя още повече. Да продължавам да се трудя и да не се отделям от моя път", разкри Везенков.

 

Затова е ясно, че успехът му не е просто личен, а споделен със семейството му, което е най-голямата му сила и опора.

 

Сега на дневен ред за Александър Везенков и националния отбор на България по баскетбол са предварителните световни квалификации. А общата цел е изключително отговорна - страната ни да намери място в същинските квалификации и да може да пробва възможостите си в конкуренцията на европейския елит.

 

Едва ли някой в тима има илюзии, че задачата ще е лесна, но е видима готовността да се вложат всички усилия за изпълнението ѝ. Отборът даде заявка преди година, че може да играе приятен баскетбол, но тази положителните резултатите вече са в графата "задължителни".

 

С по-голямо напрежение за Александър Везенков и съотборниците му, но и с възможност за защита на добрите впечатления от миналото лято.


Кликнете и харесайте фейсбук страницата на Superbasket.bg.

Play of the day