« Назад

Победа на Лукойл Академик и добра развръзка в другите групи за класиране напред (обновено)

Добави в Svejo
От Валентин Ангелов 25/01/2017 10:00
Победа на Лукойл Академик и добра развръзка в другите групи за класиране напред (обновено) ФИБА

Лукойл Академик ще изиграе тази вечер последната си среща от втората фаза на турнира ФИБА Еврокъп. Българският шампион все още има вариант за класиране, но зависи от всички останали групи в това състезание. Освен победителите в шестте групи се класират и най-добрите два от класиралите се на второ място състави. Имено за едно от тези втори места се бори Лукойл Академик.

Разбира се, първото и най-важно условие е Лукойл Академик да спечели гостуването си на Донар Гронинген в Холандия идната седмица. Без това да се случи не може и да се правят никакви сметки за продължаване напред. Дори и "студентите" да победят в Холандия, ситуацията около тяхното класиране за елиминациите е сложна и шансовете на практика са много минимални.

Хубавата новина долетя вчера от Унгария, където Алба Фехервар отстъпи на По Ортез и по този начин почти сигурно отпада от по-нататъшната битка в турнира. Така на практика остават пет втори места от останалите групи, които се борят за две места.

 

Едното място почти сигурно е гарантирано за отбор от група К на втората фаза на турнира. Шалон е без загуба до момента, докато Газиантеп на второто място има само едно поражение. Двата тима играят помежду си в Турция, а дори Газиантеп да загуби и да стане с две загуби, то кошовата им раазлика от +64 към момента ще бъде почти сигурно достатъчна, за да бъдат между най-добрите два втори тима.

Така по метода на изключването остават четири второкласирани тима от другите групи, които ще се борят само за едно единствено място за излизане от тази фаза на състезанието. От отборите, въвлечени в тези пет групи може би най-важният мач, от който зависи съдбата на Лукойл Академик е този между Витаутас и Бон от група М. И двата тима са с актив от 4-1 и победителят от тях става първи в групата си и продължава. Лукойл Академик на практика ще запази шанс за класиране само при успех на Бон като гост в Литва, защото кошовата разлика на Витаутас е само +21, колкото е и на българския шампион към момента. Германците имат +97 и дори да отстъпят имат достатъчен комфортен аванс пред всички останали тимове от другите групи, за да са може би най-добрият втори от тях.

Изхода от срещите от последния кръг в останалите две групи на този етап на турнира също са важни за класирането на Лукойл Академик напред, а именно Корменд трябва да загуби като домакин на Бней Херцилия в група Н, а също и познатия ни Превидза от Словакия да изненада Антверпен.

И накрая, за да обединим какво трябва да се случи, за да може българският шампион да премине във фазата на елиминациите на тазгодишното издание на турнира ФИБА Еврокъп:
1. Лукойл Академик да спечели над Донар Гронинген
2. Витаутас да победи Бон

Ако тези две неща се случат, пак няма да сигурно класирането напред. Следват още две зависимости за да се задминат белгийския Антверпен и унгарския Корменд, а то е и по-добрата кошова разлика на тези отбори. Антверпен е с +23, а Корменд с +33, докато Лукойл Академик е с +21. След последните срещи от групата нашият представител в турнира трябва да е сигурен, че е с разлика, по-голяма от тази на двата опонента.

Сложно, но не е и невъзможно. На практика обаче условията са много и Лукойл Академик в момента зависи от почти всички групи, за да се промъкне до следващата фаза на четвъртия по сила турнир в Европа. 


Кликнете и харесайте фейсбук страницата на Superbasket.bg.


Play of the day