« Назад

Всичко, освен финал Лукойл-Левски е равно на сензация

Добави в Svejo
Източник: Валентин Ангелов 04/05/2013 18:24
Всичко, освен финал Лукойл-Левски е равно на сензация Левски срещу Балкан (снимка: Sportsimages.bg)

Шампионатът в НБЛ се приближава към своя край. Остават да се изиграят полуфиналните серии, а след това малкия (за бронзовите медали) и съответно големия финал за титлата. Без съмнение най-добрите четири тима останаха в играта на този етап като не допуснаха изненада някои друг да се намести в битката за разпределение на медалите. Единствено срещата между Рилски спортист и Ямбол отиде в трети решаващ мач, докато всички останали полуфиналисти биха в два мача съперниците си.

Сериите на полуфинал стартират във вторник – 7 май, следват повторни домакинства за отборите с по-предно класиране на 9 май. Третият и евентуално четвърти мач (13 и 15 май) са в Ботевград, съответно Самоков. Както е известно, полуфиналите вече се играят до 3 победи, а при равенство след четири мача, домакинство в последните срещи ще имат Левски, респективно Лукойл Академик.

НБЛ Плейофи, Мъже
Полуфинали (7, 9, 13, 15 и 18 май)

(1)Лукойл Академик – (4) Рилски спортист

Равносметката от последните 20 срещи между двата тима е 19-1 в полза на „студентите“. Разликата между тези два състава е огромна, във всяко едно отношение. На всеки един пост Лукойл Академик има предимство, а дори и отлична игра на двамата изключителни гарда на Рилски спортист през този сезон – Бранко Миркович и Тери Смит няма да може да промени значително статуквото. Съставът на Росен Барчовски игра на няколко фронта и сигурно вече доста от основните единици вече ще мислят почивка. Преди това обаче Рилски спортист ще трябва да се пребори в битката за бронза, защото тук шансовете са просто нищожни. Единствено подценяване от страна на възпитаниците на Сашо Везенков може да избута серията в четвърти или пети мач, но се съмнявам, че играчите на шампионите ще им липсва чак толкова мотивация.

ПРОГНОЗА: 3-0 за Лукойл Академик

(2)Левски – (3) Балкан

Отнасям се с голямо уважение към селекцията на Балкан през този сезон. Тя наистина е много добра, но отборът направи максимума през редовния сезон с финиш на трета позиция. „Сините“ имат предимство в качество и това го показаха резултатите през годината. И не само. Левски има 23 поредни победи срещу Балкан, а за последен път тимът от Ботевград спечели срещу „сините“ точно преди 5 години, през 2008 в плейофите на шампионата. Оттогава досега Левски доминира не само в София, но и на негостоприемен терен, какъвто безспорно е зала „Балкан“ в Ботевград.

Балкан успя да победи Лукойл Академик на два пъти, но се препъна срещу Левски и в трите срещи от редовния сезон. Сега на ред идват нови, минимум три срещи между двата съперника. Левски ще мисли за Лукойл Академик, но първо ще трябва да мине през Балкан. Ако мотивацията на Тити Папазов у момчетата е достатъчна за тази полуфинална серия, изненада няма как да има.

ПРОГНОЗА: 3-0 за Левски

Датите за финалите са 23, 25, 29, 31 май и 3 юни като е възможно да започнат по-рано при завършване на полуфиналните серии по-скоро от определения максимум.


Play of the day