« Назад

Станислав Говедаров: В Ямбол има баскетболна общественост, която я вълнува състоянието на отбора

Добави в Svejo
Източник: Веселин Михайлов 19/07/2022 11:04
Станислав Говедаров: В Ямбол има баскетболна общественост, която я вълнува състоянието на отбора basketball.bg

 

 

Станислав Говедаров даде повече яснота относно селекцията на Ямбол през следващия сезон. Президентът на ямболии сподели, че към този момент вариантите пред тях са два. Той разкри още, че се работи по въпроса за допълнително финансиране на „жълто-черните“, което да им помогне за изграждането на  конкурентоспособен отбор. Ето какво сподели Говедаров пред Superbasket.bg:

 

Тази седмица имаме разговори, които трябва да проведем, тъй като нашият бюджет е еднакъв и общо взето е насочен към Общината. На база на икономическата обстановка в страната със същия бюджет, който е като миналата година, няма как да направим някакъв конкурентоспособен отбор в НБЛ. Направили сме постъпки, водим разговори с няколко фирми и хора, които се надяваме да помогнат и да направим бюджет, който да бъде адекватен на НБЛ, както и отбор, който да има някаква стойност, а не просто да симулираме някаква дейност. Ако не съумеем да осигурим достатъчно финансиране за тим, който да се бори за Топ 4 или Топ 5, другият вариант е да насочим нашите усилия към млади състезатели, които все още не попадат в полезрението на тимове. По този начин с добър треньор в лицето на Тони Дечев да направим необходимото в рамките на две години да създадем такъв тим. Имаме едно доста добро поколение от състезатели, към този момент на четири момчета са им предложени професионални договори от клуба. Ще се насочим към играчи, които са завършили и трябва да влязат вече в мъжкия баскетбол, но още не са достигнали нивото на тимовете, които се борят за призови места в родното първенство. В момента нашата ситуация е такава, предполагам, че до края на този месец ще има повече яснота как ще бъде структуриран съставът и какви играчи ще попаднат в него. Надяваме се всичко да мине по план и да стартираме нормално следващия сезон.

 

Засега ние сме част от НБЛ, няма проблем от гледна точка. Въпросът е, че българското първенство изисква определено ниво на самите играчи, за да имаш отбор, който да е адекватен. Няма как да се състезаваш в родния шампионат, освен ако не си предприел концепцията за подмладяване на отбора и да търсиш странични попълнения“, поясни той.

 

Водили сме разговори с Тони Дечев за оставане на треньорския пост, имаме неговото принципно съгласие. То върви с условията, които се стараем да осигурим. Основното е адекватно финансиране за клуба през следващата година. Издръжката на отбора е същата. Както за всички, така и за нас икономическата обстановка в страната е едно от главните неща. Трябва да направим някакво придвижване, защото не се знае какво ще стане в бъдеще. Нещата трябва да се обмислят от няколко страни, ние нямаме мощен генерален спонсор. Отправили сме предложение към досегашния старши треньор, разговорите с него предстоят в близко бъдеще. Има 11 дни, в които той да потвърди представения договор. Човек има право да работи навсякъде и не на всяка цена.

 

Стремим се да сформираме сериозен отбор, но това преминава през разговори. За съжаление ние не сме ЦСКА, който има мощен спонсор. Ориентирали сме се към няколко фирми, които ни помагат в годините, но помощта им може да бъде по-сериозна. Очакваме и тяхното съгласие, и разговори с тях. Тези дни имаме разговори със съответните фирми, за да бъдат по-голяма част от издръжката на клуба. Професионалният спорт не е от днес за утре, това е вече от години. Когато се получи такава ситуация, в която икономическата обстановка не позволява сериозно повишаване на бюджета по средата на годината, ние няма как да поискаме това да се случи. Ние сме основно на общинска издръжка. Това нещо може да се случи през следващата година. В баскетбола един сезон се простира в две календарни години. Всички общински и държавни финансирания са за една календарна година. Доста е сложно финансирането от Общината да бъде завишено. Ние трябва да изолираме това и да изградим състав, който имаме от гледна точка на финансовите средства.

 

Ако се получи ситуация, в която ние няма да бъдем част от НБЛ, това ще бъде обявено на пресконференция. Смятам, че така е най-редно. Това нещо не стои пред нас в момента. В Ямбол има баскетболна общественост, която я вълнува състоянието на отбора“, отбеляза Говедаров. Кликнете и харесайте фейсбук страницата на Superbasket.bg.

Play of the day