« Назад

Росен Барчовски: Жребият е добър

Добави в Svejo
Източник: Веселин Михайлов 15/07/2022 11:42
Росен Барчовски: Жребият е добър БФБ

 

 

Росен Барчовски сподели, че българският национален отбор за мъже има реалната възможност да завърши на първото място в група F от втория етап в предварителните квалификации за Евробаскет 2025. Компания на българите правят тимовете на Румъния и Португалия, както и един от домакините на европейското първенство в лицето на Кипър. Селекционерът на „лъвовете“ е доволен от това, че са избегнали съставите на Полша и Хърватия в пресявките. Ето какво каза още той пред БТА:

 

Ще бъда откровен напълно. Възможен жребий за класиране и то за първо място. Можеше да бъде и по-труден. Избегнахме първо Хърватия и Полша, което беше ясно предварително. От другите отбори има много сериозни тимове, които ако си съберат целите състави, са на много високо ниво, като Дания и Швейцария, така че честен съм – доволен съм, с ясното съзнание, че ние не сме например Испания или Словения, че да може да сме сигурни във всяка една победа. При всички положения смятам, че жребият е добър. С цялото ми уважение към съперниците. Клише е, че няма слаби противници, но е истина. По същия начин и нас не ни смятат за някакъв много сериозен отбор, но виждате, че стоим като равни с всички.

 

При всички положения ние трябваше да търсим някакви контролни срещи. От тази гледна точка те са добре дошли, особено когато са официални мачове. Опасното е, че непосредствено преди голямо първенство и винаги има риск от някакви контузии, умора, напрежение, но това е за всички. ФИБА търси всякакви възможности, но за първи път има такова нещо – преди някакъв такъв голям форум да има официални квалификации, но това е за всички отбори. Странно е, но го разглеждам от положителна гледна точка, защото пак казвам – трябваше да играем контролни срещи“, коментира още опитният специалист.

 

Имаме вече предвид две имена. Водени са предварителни разговори, има съгласие, даже се подготвят документите, но все още не са готови. Когато това стане, трябва да минат през Управителен съвет и тогава ще можем да ги обявим, но това може да стане най-рано за ноемврийския прозорец. Двамата са гардове, да“, обясни националният селекционер относно натурализирането на двама чужденци.

 

В началото на август започваме подготовка в Панагюрище десет дни. Имаме участие на турнир в Чехия, където ще играем с домакините и Хърватия. После се прибираме, на лагер сме в Самоков и след това идват квалификациите с Кипър и  Румъния. Надявахме се вторият мач да е домакинство и той е такъв с Румъния, защото играем на 28-и август, а на 29-и летим за Тбилиси и ако гостувахме, трябваше от някъде за пътуваме за европейското първенство, а така е малко по-удобно“, каза Барчовски относно подготовката за шампионата на Стария континент през септември.Кликнете и харесайте фейсбук страницата на Superbasket.bg.

Play of the day