« Назад

Шансовете на България в квалификациите

Добави в Svejo
От Валентин Ангелов 01/07/2022 16:57
Шансовете на България в квалификациите БФБ

 

 

След четири кръга в група F с България от първата фаза на мъжките световни квалификации. Литва е единственият тим, който си осигури участие в следващата фаза на надпреварата. Останалите три отбора – България, Чехия и Босна се борят за две места в оставащите два кръга до края. Напомняме, че 32 отбора от зона Европа са разпределени в 8 групи по 4 отбора. Първите три отбора от всяка една от тези групи или общо 24 ще се класират за втората и последна фаза преди самото световно първенство догодина. Те ще бъдат разпределени в четири нови групи от по шест отбора, като резултатите от мачовете от първата фаза ще се зачитат. От четирите групи първите три тима автоматично подпечатват визи за световното първенство.

 

Съперници на групата на България в следващата фаза ще бъдат трите най-добри отбори от група Е, в която са Франция, Черна гора, Унгария и Португалия. От тази група засега сигурен участник напред е отбора на Франция, а фаворити за останалите две места са съответно отборите на Черна гора и Унгария с по две победи и също толкова загуби, докато единствен без успех досега е съставът на Португалия. България може да разчита само на Чехия и две загуби на този съперник ще ни класират за следващата фаза на надпреварата. За постигането на голямата цел обаче, а именно класиране на самото световно първенство догодина България трябва да търси победа или две в оставащите срещи от групата срещу Литва у дома и Босна навън. Те ще се зачитат занапред, а това е много важно при преследване на голямата цел – класиране на световното първенство.

 

Ако предположим, че Литва и Франция ще са големите фаворити за първите две места в следващата фаза, то за третото място, гарантиращо участие на световното първенство, битката ще е много сериозна и зачитането на резултатите от сегашните групи прави оставащите срещи много важни. С други думи, ако искаме само класиране напред може само да се надяваме чехите да загубят у дома от Босна и като гости срещу Литва, но ако искаме нещо повече, въобще няма да се интересуваме от другите резултати и ще търсим една или две победи срещу Литва и Босна. И дори ще гледаме малко по-далеч, а именно ще разчитаме в другата група Франция да победи в оставащите си две срещи с Черна гора и Унгария, което ще е голям плюс за България, ако попадне в следващата фаза.

 

Временно класиране в група F:

 

1. Литва 4 победи/0 загуби

 

2. Босна 2/2

 

3. България 1/3

 

4. Чехия 1/3

 

Трети „прозорец“ 1 Юли, 2022 България – Литва и Чехия – Босна

 

 4 Юли, 2022 Литва – Чехия и  Босна – БългарияКликнете и харесайте фейсбук страницата на Superbasket.bg.

Play of the day