« Назад

Росен Барчовски: Нашият отбор придоби самочувствие

Добави в Svejo
Източник: Веселин Михайлов 16/06/2022 13:52
Росен Барчовски: Нашият отбор придоби самочувствие Пресклуб "България"

 

 

Росен Барчовски вярва, че българският национален отбор за мъже може да преодолее първата фаза от квалификациите за световното първенство в Япония, Индонезия и Филипините през 2023 година. Селекционерът сподели, че е оптимист за представянето на българите в третия игрови прозорец от пресявките. Това се случи на специална пресконференция в „Пресклуб България“. Ето какво каза опитният специалист.

 

"Много съм доволен, че ще можем да използваме този път Александър Везенков. Сигурен съм, че всеки път той е бил пред телевизора и е наблюдавал всичките ни мачове досега. Направи наистина фантастичен сезон."

 

"Поканата за контрола от страна на Сърбия е важен знак. Ние със сърбите не сме играли или поне аз не помня, защото ни смятаха винаги под нивото им. За мен това е знак, че националният отбор е постигнал едно добро ниво, както с мен, така и с Любо Минчев преди. Те не играят с който и да е. Пак по тяхна инициатива направиха мача в Ниш, за да ни по-удобно и по-близо, за което искам да им благодаря“, добави той.

 

"Обективно Литва стои много по-добре от нас. Победи ни с 20 точки. Литовците са фаворити. Още повече, че сега и Литва, и Босна ще бъдат в пълните си състави, имам информация. При всички положения, че бъдат по-силни, особено Литва. Ние обаче се засилваме с играч от Топ 5 на Евролигата. Това е много сериозно попълнение. Всички са на линия, нямаме контузени играчи, дай Боже до края. Нашият отбор придоби самочувствие. Играем като равни с всякакви отбори. Ние не се страхуваме, ние си вярваме. Можем да спечелим поне единия мач. Не съм се променил, мечтите ми са да спечелим и двата. Ние трябва да започнем с вяра в себе си и желание. Тогава компенсираме всичко. Българите сме такива. Да имаме уважение и респект, но да не се плашим от другите отбори. По-добре така, отколкото ако имаме прекомерно самочувствие. Аз съм оптимист′,

 

"Много се надявам да ни подценят, но се съмнявам да се случи. Като гледам програмата и състава на Литва, те започват като нас, играят две контроли с Латвия. Не прилича на отбор, който да подцени. В Босна играе силно в Сараево, много надъхано. Освен това системата е такава, че балансът важи за следващия етап. Ако ние победим един от двата отбора и се класираме, един от тях ще влезе във втората фаза с една загуба в повече."

 

"Има състезатели, които свършиха преди близо месец, както и такива, които още не са свършили и такива, които са приключили преди 10-15 дни. Всичко това трябва да се сглоби, за да сме в максимална форма на 1 юли. Направили сме специална индивидуална програма, която е дело на Георги Давидов и е одобрена от мен. Изпратена е на играчите и те я изпълняват. Дали я изпълняват на 100%, не знам, надявам се да го сторят на 80% и да дойдат всичките готови. Като се съберем на място, там има ювелирна работа. Ще имаме уморени състезатели. Вижда се как изглеждат тези в НБА, Испания, Италия, Турция, видимо са много уморени. Подобен е случаят и при нас, не е същият. Лагерът ще бъде по-лек, не мога да си позволя повече натоварване. След това от 4 юли имат 25-26 дни преди подготовката, тогава би трябвало да се възстановят и да започнем отново. Сега е сложното“, каза още селекционерът.  

 

"Вижда се Станимир Маринов какво направи за Балкан, както и как играе за националния отбор. Дай боже, само е здрав. Той е страхотно мотивиран и дано е с пълни сили. Момчетата го харесват. Аз съм доволен от това нещо. Ще бъда откровен за Иван Алипиев. Много талантливо момче, което беше в САЩ. Имаше сериозни контузии, но е тук от повече от месец и е напълно здрав. Евгени Хаджирусев си заслужи мястото с прекрасен втори полусезон, който направи в Черноморец. Аз държах да го имам в отбора, защото и знаех дали Дий Бост ще дойде, той сега е в САЩ, а Станимир Маринов не се знаеше дали ще влезе във форма. При Евгени в момента има нещо лично, иска в момента да не бъде в състава, да осмисли нещата. Това си е негова работа. Прецених, че тук е мястото Иван Алипиев да получи шанс, защото освен сега за квалификации и европейско първенство, ние трябва да мислим за бъдещето. Една от задачите ми е да постеля и на следващия треньор след мен. Дали ще успее да попадне сред 12-те, това зависи от него, както и за всички останали. Дий Бост пристига най-вероятно на 22 юни“, завърши Барчовски.Кликнете и харесайте фейсбук страницата на Superbasket.bg.

Play of the day