« Назад

Тодор Тодоров: Четвъртото място се дължи на всички в клуба

Добави в Svejo
Източник: Веселин Михайлов 13/06/2022 16:43
Тодор Тодоров: Четвъртото място се дължи на всички в клуба

 

 

Тодор Тодоров сподели, че четвъртото място на Спартак Плевен през миналия сезон се дължи на всички в клуба. За старши треньора на плевенчани последната кампания се оказа дебютна в неговата професионална кариера. На специалната пресконференция в Пресклуба на БТА в Плевен той отбеляза и завръщането на хората в зала „Балканстрой“. Ето какви бяха думите на наставника:

 

"Радвам се, че успяхме да върнем хората в залата. По този начин да има хора, които да мислят за баскетбола като за нещо позитивно. Радвам се, че това се случи. За първи път от доста години сезонът продължи толкова дълго. Радващо е, че ние бяхме част до последно от този сезон. Да, имаше трудни моменти. Такива, в които с оглед на пандемичната обстановка, бяхме изправени преди предизвикателства. Моменти, в които всеки от играчите трябваше да се бори сам за себе си с това да е спокоен здравословно за себе и семейството си, и след това мисли за баскетбол. Доволен съм, че успяхме да преминем и през това нещо. Като цяло най-важно е хората като вас, които са покрай баскетбола, какво мнение остава в тях изминалия сезон и вече какви изводи ще се направят. Разбира се и ако бяхме достигнали до едно класиране, което донякъде заслужавахме, какви биха били перспективите след него и какви биха били правилните настройки за следващия сезон.

 

Единственото нещо, което исках да се промени от първия ден откакто станах треньор, е манталитетът на отбора. Мога да потвърдя, че нито аз, нито един от играчите в нито един от мачовете не сме излезли с нагласата да се предадем. И това се видя до последния мач. В него загубихме с голяма разлика, но с оглед на ситуацията в последния месец Левски заслужи повече да спечели. Това не значи, че ние сме излезли с нагласата, че няма да се борим до последно за това трето място. В клуба има над 200 картотекирани и отделно още деца, които тренират баскетбол. Това във всеки един спорт е едно богатство. Първата цел да е има масовост, да има подбор. След това трябва да има треньори, които да се занимават с тези деца. Третата стъпка е децата да се подсигурени със спортно-техническа база, която да отговаря на нуждите на това развитие. След това трябва да се търсят някакви резултати, свързани с професионалния спорт. За да се стигне до това, трябва да се мине през един процес от 3-4 години надграждане. Доста трудно е това нещо, защото ние като клуб сме принудени да осигуряваме всяко едно нещо, свързано със спортната база, на човешки ресурс - като треньори и всичко останало. Това нещо го прави само клуба. Радвам се, че в последни години прави всичко по силите си това да се случи и успява. Нещата в детско-юношеската школа са стигнали до един етап, в който има развитие, но и затова от това, което предстои да се случи“, добави младият специалист.

 

Спортното училище в Плевен е едно от тези, което е дало доста на българския спорт. Тази година, както и в предишните, е оставено само на ниво клубове - спортно училище. Министерство и специално държавата не е толкова ангажирана какво се случва в нашето спортно училище, както и търсенето на високо спортно майсторство в тях. Да, има подобна връзка, но тя не функционира по начина, на които на нас ни се иска, за да се търсят резултати от това.“

 

Като човек, който цял живот е чакал за такъв момент не мога да кажа, че не съм щастлив от това, че като дебютант в професията стигнахме до Топ 4. Цяла година казвах, че ако разглеждаме това като успех, то той се дължи не само на мен, но и на всички - играчи, ръководство и на всички като организация. Не знам дали точно моето заставане начело на тима е променило нещата от март месец насам. В моето съзнание всеки един от играчите даде всичко от себе си не само спортно-технически, а и като човешки фактор, като съвети, като oрганизация.  Може би това е разковничето да има някакъв вид успех този сезон. Всички бяхме като едно цяло и това ни помогна“, зави Тодоров.Кликнете и харесайте фейсбук страницата на Superbasket.bg.

Play of the day