« Назад

Ситуацията в НБЛ и възможните съперници за всички в плейофите

Добави в Svejo
От Валентин Ангелов 18/04/2022 21:10
Ситуацията в НБЛ и възможните съперници за всички в плейофите

 

Остават два кръга до края на редовния сезон в НБЛ. Шест от отборите вече заеха своите крайни позиции – Рилски спортист, Балкан, Левски, Ямбол, Шумен и Черно море Тича. Останалите четири тима все още са в битка за намиране на по-добро класиране преди плейофите. Ето как изглежда ситуацията за всеки един от клубовете в лигата.

 

Рилски спортист – не може да бъде изместен от челната позиция, първо място в редовния сезон и домакинско предимство във всяка една серия, в която участва в плейофите. Съперник в първия кръг от плейофите ще бъде Ямбол.

 

Балкан – твърдо на втората позиция и не може да бъде изместен от Левски дори да загуби в оставащите две срещи от редовния сезон. При равен брой победи/загуби с Левски има предимство в директните двубои. Съперник в първия кръг от плейофите ще бъде Берое или Академик.

 

Левски – без значение от изхода в оставащите два кръга ще завърши на третото място. Има предимство в директните мачове срещу единствения противник, който може да ги изравни след края на редовния сезон – Черноморец. Три са вариантите за съперник в първия кръг от плейофите – Спартак, Берое или Академик.

 

Черноморец – единственият начин да бъдат изместени от четворката, ако загубят и двете оставащи срещи, а в същото време Спартак спечели двете оставащи срещи. При всички положения Черноморец не може да падне по-долу от петото място, тоест ще завършат четвърти или пети. Победа в една от оставащите две срещи (гости на Черно море и Рилски спортист) ще им даде домакинско предимство в първия кръг от плейофите. Имат директно предимство при равенство срещу Спартак, и срещу Берое. Именно това са и двата варианта за съперник в тази първа плейофна серия – Спартак или Берое.

 

Спартак – остават две домакинства (срещу Ямбол и Академик) в последните им мачове от редовния сезон. Една победа в тях ще им гарантира минимум пето място, две победи им дават шанс и за четвъртото, но чакат грешна стъпка от страна на Черноморец. Две загуби може да ги пратят и на шестото място дори, но това може да стане единствено ако и Берое спечели двата оставащи мача. Имат директно предимство при евентуално равенство срещу Берое, и срещу Академик. Вероятен съперник в първия кръг от плейофите ще бъде Черноморец, но съществува на теория шанс това да бъде Левски.

 

Берое – става пети, ако победи два пъти (домакин на Ямбол и гост на Левски) и Спартак загуби и двата си мача. Става шести, ако спечели поне една от двете оставащи срещи – домакин на Ямбол и гост на Левски. Единственият начин да отиде седми в крайното класиране е, ако загуби двата си мача и в същото време Академик победи и в двете оставащи срещи.

 

Академик – няма предимство в директните срещи със Спартак и Берое, може да се изкачи до шестата позиция най-много и то само в една ситуация – две победи (домакин на Рилски спортист и гост на Спартак) и две загуби на Берое. Във всички останали случаи остава на седмо място и подготовка за серия с повече гостувания срещу Балкан.

 

Ямбол – остават им две гостувания, които са без значение за крайното класиране. Твърдо осми и плейофна серия с повече гостувания срещу номер едно в плейофната схема – Рилски спортист.

 

Шумен и Черно море нямат шанс за плейофите и доиграват последните си срещи за сезона. На отборът от Варна предстои може би най-важният мач за сезона, а именно този срещу общината за финансирането на клуба занапред.  


Кликнете и харесайте фейсбук страницата на Superbasket.bg.

Play of the day