« Назад

Седем кръга до края, само един смислен мач

Добави в Svejo
От Валентин Ангелов 08/03/2016 16:58
Седем кръга до края, само един смислен мач (сн. Lap.bg)

Националната баскетболна лига при мъжете е в началото на третото и последно завъртане преди плейофите. Остават седем кръга преди края на редовния сезон, но от всичките 35 мача само един единствен има някакъв смисъл. Всички останали срещи или са ясни като краен резултат или нямат никакво значение за крайното подреждане на съставите преди плейофите. Може би ще се намерят и такива, които ще опонират на това заключение, но нека някой да посочи кой мач освен този в последния между Рилски спортист и Берое ще има влияние върху крайното класиране от редовния сезон. Така, на практика ще чакаме месец и половина за да разберем на 23 април как ще се оформят последните две двойки от тазгодишните плейофи. Черно море и Спартак ще гостуват на Рилски спортист и Берое, но засега не се знае кой докъде ще пътува. Останалите две двойки са сигурни, а именно: Лукойл Академик-Ямбол и Балкан-Левски.

През последните няколко сезона станахме свидетели на тази нововъведена система на провеждане на шампионата с трето завъртане в което се дава сериозен авантаж на отборите с по-предно класиране. Домакинството в България си остава сериозен фактор и при условие, че се играе само една среща поставя отборите с по-задно класиране в много незавидна ситуация. На практика сега редовния сезон ще се доиграва с мачове, които не могат да променят абсолютно нищо. Какъв е смисълът от такова състезание, в което 99 % от изхода е ясен.

И за да не е голословна критиката, да я подкрепим с едно много позитивно предложение. Това го повдигнахме и миналия сезон след като системата на провеждане още тогава се оказа несполучлива. Дали няма да е по-добре да се разделят отборите на първа и втора петица или ако щете и на първа шестица и втора четворка. Така ще може да се направи пълно завъртане на размеменено домакинство между по-силните и съответно по-слабите отбори помежду им. Така никой отбор няма да бъде поставян в неравностойно положение след първите две завъртания, а броя на срещите и кръговете, които ще бъдат изиграни преди плейофите ще бъде един и същ. Първата петица или шестица ще се бори за за по-предно класиране за плейофите, докато във втората четворка ще играят за две места или влизане в тях. Тази система ще бъде много по-интересна и много по-оспорвана в сравнение с тази, която се играе към момента.

Въпрос на логично мислене и разсъждение от страна на хората, които определят системата на провеждане на шампионата при мъжете. Да се вземе пример от женското първенство, което се раздели на две след първите завъртания и на практика всички срещи и от горната, и от долната таблица са интересни, оспорвани и равностойни.

Сега вече след като треньорът на националния тим на България е ясен, мисля че хората от БФБ може да отделят малко време и върху това предложение за догодина, което ще направи шампионата далеч по-интересен. А сега ще чакаме 23 април и срещата Рилски спортист-Берое. Останалото е 99.99 % ясно.

Кликнете и харесайте фейсбук страницата на Superbasket.bg.


Play of the day