« Назад

В играта сме...

Добави в Svejo
От Валентин Ангелов 28/02/2022 06:02
В играта сме... България (сн. БФБ)

                    Изиграха се четири кръга в група F с България от първата фаза на мъжките световни квалификации. Литва е единственият тим, който си осигури участие в следващата фаза на надпреварата. Останалите три отбора – България, Чехия и Босна се борят за две места в оставащите два кръга до края. Те ще бъдат в началото на юли тази година, а малко по-долу и за шансовете ни за продължаване напред.

 

Напомняме, че 32 държави от зона Европа са разпределени в 8 групи по 4 състава. Първите три отбора от всяка една от тези групи или общо 24 ще се класират за втората и последна фаза преди самото световно първенство догодина. Те ще бъдат разпределени в четири нови групи от по шест отбора като резултатите от мачовете от първата фаза ще се зачитат. От четирите групи първите три тима автоматично подпечатват визи за световното първенство.

 

Съперници на групата на България в следващата фаза ще бъдат трите най-добри отбори от група Е, в която са Франция, Черна гора, Унгария и Португалия. От тази група засега сигурен участник напред е отбора на Франция, а фаворити за останалите две места са сътоветно тимовете на Черна гора и Унгария с по две победи и също толкова загуби, докато единствен без успех досега е състава на Португалия.

 

Първо, да направим анализ на това, което мина до момента и представянето на България. Стартирахме със загуба срещу фаворита в групата Литва на техен терен. На практика очаквано с оглед силата на съперника макар и със скъсен от суперзвезди ростер заради неучастие на играчи от Евролигата и НБА. След това дойде загуба от Босна у дома, момчетата трудно влязоха в мача, губеха дори с 19 в третата част, успяха да се върнат донякъде в края, но не се стигна до така желания успех. Последва размяна на победи с Чехия, което ни остави в играта, но задачата за класиране напред сега ще е трудна. Не и невъзможна обаче...

 

Трябва да споменем, че в тези първи два прозореца от по два мача във всеки един от тях повечето европейски отбори не играха със звездите си, които са ангажирани в НБА и Евролигата. И докато за повечето от големите сили в Европа това не е чак толкова голям проблем благодарение на дълбочината на техните ростери, то за страна като България отсъствието на нашата звезда Александър Везенков е осезаемо. Разбира се, липсата на крилото на Олимпиакос мотивира останалите национали допълнително, но с класата на Везенков и още повече неговите лидерски качества след силните му игри през сезона, България може би сега щеше да мисли за мачовете от следващата фаза.

 

Успяхме да победим Чехия у дома, имахме шанса дори да ги бием и там на техен терен. Имаме временно предимство срещу тях след по-добрата ни победа у дома, отколкото загубата навън. Много силни минути за момчетата на Росен Барчовски в края на реванша в Чехия, жалко за пропуснатата възможност от Дий Бост в самия края, но емоцията надделя в конкретната ситуация и сякаш в последния момент чехите затвориха вратата към видяният от него свободен за атака кош. Да, може би всички сега казват трябваше да изчака за последна атака при оставащи 22 секунди след отнетата топка и може би са прави, но в цялата суматоха така прецени Дий Бост и никой няма право да му се сърди. Само секунди преди това американецът с български паспорт успя да вкара едва втората си тройка от 10 опита и може би затова и събра самочувствие да реши преждевременно да атакува. След пропуска му обаче допуснахме тройка малко под две секунди преди края, а в оставащото време Янев не успя да изравни и да прати мача в продължение.

 

Сега някои ще кажат супер сме, паднахме с по-малка разлика и сме преди чехите. Какво на практика обаче щеше да ни донесе още една победа над Чехия. Щеше просто да ни гарантира участие в следващата фаза и още шест мача в нея срещу Франция и най-вероятно Черна гора и Унгария. Което за българския баскетбол щеше да е още един голям успех, още повече, че предстои участие и на Евробаскет през септември тази година. С други думи един наситен календар есента срещу силни национални отбори в Европа, а Франция може да се каже, че дори е елитен такъв.

 

От друга страна обаче, ако се бяха получили двете победи над Чехия, това почти ги изхвърляше от участие напред и тези два успеха над тях нямаше така или иначе да се броят в следващата фаза. За постигането на голямата цел, а именно класиране на самото световно първенство догодина България трябва да търси победа или две в оставащите срещи от групата срещу Литва у дома и Босна навън. Те ще се зачитат занапред, а това е много важно при преследване на голямата цел – класиране на световното първенство. Ако предположим, че Литва и Франция ще са големите фаворити за първите две места в следващата фаза, то за третото място, гарантиращо участие на световното първенство битката ще е много сериозна и зачитането на резултатите от сегашните групи прави оставащите срещи много важни.

 

С други думи, ако искаме само класиране напред може само да се надяваме чехите да загубят у дома от Босна и като гости срещу Литва, но ако искаме нещо повече въобще няма да се интересуваме от другите резултати и ще търсим една или две победи срещу Литва и Босна. И дори ще гледаме малко по-далеч, а именно ще разчитаме в другата група Франция да победи в оставащите си две срещи с Черна гора и Унгария, което ще е голям плюс за България, ако попадне в следващата фаза.

 

И накрая, а може би с това трябваше и да започнем, победа над Литва или Босна в оставащите срещи ще бъде равносилна на геройския успех над Латвия като гост, когато бяхме изненадата на  баскетболна Европа и се класирахме за тяхна сметка на Евробаскет. Все пак трябва и да бъдем малко реалисти. Третият прозорец се играе в период, в който сезоните в НБА и Евролигата ще са свършили и страни като Литва и Босна ще имат богат избор от всичките си звезди в тези две най-силни лиги на света. Остават въпросителни дали тези звезди ще се присъединят към страните си толкова рано в началото на юли или ще предпочетат да го направят на по-късен етап за началото на следващата фаза от квалификациите за световното първенство (късен август) и голямото баскетболно събитие в Европа за тази година – Евробаскет 2022 през септември.

 

Всичко това са си техни проблеми, ние можем само да поздравим старши треньорът Росен Барчовски и неговия екип, както и всички момчета в състава за сърцатата игра. Отборът играе отличен за възможностите си баскетбол, винаги е конкурентно-способен и въпреки липсата на някои ключови играчи излиза мотивиран за успех във всеки мач. А наличието вече и на по-млади талантливи момчета в състава прави тези добри игри още по-ценни за близкото бъдеще на баскетбола ни. Освен класирането си за такъв голям форум като Евробаскет, България и в тези световни квалификации показва, че е на баскетболната карта на Стария континент и не позволява подценяване от нито един съперник. Или ако трябва с няколко думи да се опишем. В играта сме...

 

Временно класиране в група F:

1. Литва 4 победи/0 загуби

2. Босна 2/2

3. България 1/3

4. Чехия 1/3

 

Трети „прозорец“

1 Юли, 2022

България – Литва

Чехия – Босна

 

4 Юли, 2022

Литва – Чехия

Босна – България

 

Четвърти „прозорец“ – 22-30 Август 2022

Евробаскет 2022 – 1-18 Септември 2022

Пети „прозорец - 7-15 Ноември 2022

Шести „прозорец“ – 20-28 Февруари 2023


Кликнете и харесайте фейсбук страницата на Superbasket.bg.

Play of the day