« Назад

Галин Стоянов - Патрика с интересен паралел между Франция и България

Добави в Svejo
От Галин Стоянов-Патрика 01/02/2016 14:00
Галин Стоянов - Патрика с интересен паралел между Франция и България

Нека направим един паралел с България. Множеството състезатели в България се оказват с недостатъчни познания за играта, говоря за разбиране и осъзнаване кое и как трябва да бъде, защото техника безцелно и стрелба в напевно темпо всеки може да прави, ама резултатът няма да е договор с Реал Мадрид, нали? Говорим за поетапното и изключителнио целенасочено обучение, където победите не са за сметка на бъдещето, както често става. Това често липсва  и тук, във Франция,  само че тази страна е толкова голяма и богата, че все някой и някъде попада, където трябва, когато трябва и при когото трябва. 

 

Ние в България този лукс го нямаме. Имаме обаче треньори на заплата, макар да знаем размерите й, а във Франция това е рядкост – треньорите на малките често са на някакъв смешен хонорар – 100 – 200 евро, затова често и тези треньори са аматьори-ентусиасти. Вероятно, ако сравня 80% от треньорите на 13-годишни баскетболисти във Франция с всички треньори в България за тази възраст, съм сигурен, че българите сме много по-добри. Въпросът е защо не се получава по-добре, а става по-зле. 
Това трябва да отговорят клубовете, които са работодателите на тези треньори и федерацията, която трябва да осъществява контрола върху дейността на клубовете. Аз спирам дотук, защото нито съм президент на клуб, нито на федерацията. 
Просто казвам, че и тук има подобен проблем, но количеството хора спасява нещата. Аз лично смятам, че ако тук се работи като в Испания, няма да има кой да победи Франция 20 години. 
Другата притегателна сила тук са броя на дивизиите. Умопомрачаващ е този брой, да не говорим, че се получават пари. Само при мъжете в Национал 3, което е 5-та дивизия има 144 отбора. 
Думите са излишни. Аз акъл не мога и не искам да давам. Просто споделям лични впечатления. Във Франция виждам състезателки с баскетболен потенциал, с тяло за по-високо ниво от това, на което играят. После виждам какво се налага да обяснявам и си задавам въпроса, дали някой им го е обяснявал като са били по-малки. Питам ги и като видя как ме гледат, ми става ясно на какво са обучени. Понеже са били силните в техните клубчета, в името на победата са учени или оставяни да играят, макар и грешен баскетбол, а груповите тактически действия или не са предадени или не се е наблягало, защото има две от всички в отбора, които могат да играят и правилността на решенията няма значение, стига да се вкарва и побеждава. 
В един момент този състезател е интересен и някой по-голям клуб проявява интерес, все пак и тялото му  и показателите му не са лоши. Обаче на 14-15 години след няколко години на грешни тактически навици, попадайки в конкурентна среда този състезател изведнъж започва да се съмнява в себе си, да губи самочувствие и да пропада във все по-голяма дупка в играта си. Защото от него се очаква да знае и може елементарни неща, но той просто е бил един таран в отбора си. 
Сега въпросът е за това, което виждам във Франция ли говоря или за случващото се в България. Тук баскетбол и силни френски играчи ще има, макар че могат страшно много да подобрят резултатите  точно с началото на целия процес, обаче дали е такъв случаят в България?
Иначе в школите на големите клубове във Франция се работи зверски и много професионално с 14-годишни и по-големите,  разполагат с бази и възможности много повече от нас, но ние можем да компенсираме, точно с малките, там, където може да имаме много по-професионални треньори, просто защото сме евтина работна ръка. Но понякога това не е толкова лошо. 
Дано се възползваме. Твърдо съм убеден, че с желание от клубовете, семинари и помощ за треньорите, както и контрол дали се върши необходимото. С една федерация, която да изисква от своя страна от клубовете да се работи с определена цел, а не кой да е шампион на 13-14-годишни, смятам че можем да оправим нещата.
Дано всички да искат едно и също, иначе ще е невъзможно, особено с такава липса на средства. Аз тук на моменти чак се ядосвам колко средства имат и как не могат да ги вкарат по-адекватно в употреба, ама те си имат тук във Франция техен тертип.


Кликнете и харесайте фейсбук страницата на Superbasket.bg.


Play of the day