« Назад

Ще им вкарам 30 и ще ги бием

Добави в Svejo
От Валентин Ангелов 15/01/2016 19:48
Ще им вкарам 30 и ще ги бием

"В средата на юли 1990 г., Брад Грийнбърг (спортен директор тогава в Портланд Трейл Блейзърс) получи обаждане от Майк Кжижевски, който още тогава бе треньор на националния отбор на САЩ. На американците им предстоеше участие на игрите на добра воля в Сиатъл и на Световното първенство в Аржентина. Кжижевски се интересуваше от това дали неговата избрана гарнитура може да премери сили в контрола срещу отбора на Портланд. Грийнбърг се съгласи.

 

Съставът на САЩ бе изключително талантлив, а в ростера имаше сериозни имена от колежанските отбори като центъра на Джорджтаун - Алонзо Моурнинг, гарда на Джорджия Тек Кени Андерсън и звездата на Сиракуза - Били Оуенс. Всеки един от тях потенциален драфт пик в НБА. Мачът не бе оспорван, САЩ победиха с лекота с около 30 точки разлика срещу скалъпен отбор за лятната лига на Портланд Трейл Блейзърс.

Петрович бе принуден да играе изключително на позицията на плеймейкър поради липса на дълга скамейка. Той не се представи на ниво. На следващия ден, Петрович, стискайки копие от местния вестник в Орегън издири Грийнбърг, за да му покаже материала в него. А изданието изтъкваше слабото представяне на Петрович на позицията на плеймейкър.

"Виждате ли това?, Петрович каза, посочвайки вестника. Грийнбърг кимна.

"Ще ви кажа нещо, Брад" Петрович продължи. "В Аржентина на Световното първенство ще играем срещу този отбор на САЩ и ние ще ги победим. Без проблеми. Ще им вкарам 30 точки, а ние ще спечелим. Запомни го."

Грийнбърг се усмихна. Петрович бе човек, който знае какво може да направи. По-впечатляващо за Грийнбърг бе, че въпреки лошата игра и лошото впечатление от изиграния мач, Петрович остана уверен в себе си, с чувство за реванш и реален в способността си да срещне САЩ по-късно това лято.

Югославия наистина срещна САЩ в Аржентина през август същата година, в полуфинала, който спечели със 8 точки. Петрович, въпреки заболяването, което го порази за голяма част от турнира, вкара 31 точки. Югославяните след това спечелиха и финала срещу Съветския съюз, за ​​да станат световни шампиони на състезанието.

Откъс от книгата "Забележителния живот на баскетболния Мозарт" - Тод Спер

 

Кликнете и харесайте фейсбук страницата на Superbasket.bg.


Play of the day