« Назад

Росен Барчовски: Няма да е лесно

Добави в Svejo
Източник: Веселин Михайлов 19/11/2021 14:23
Росен Барчовски: Няма да е лесно БФБ

 

 

Българският национален отбор за мъже стартира подготовка за първия игрови прозорец от квалификациите за световното първенство в Япония, Филипините и Индонезия през 2023 година. Българите направиха първа тренировка в „Арена Ботевград“. „Лъвовете“ са в група F, където ще срещнат тимовете на Босна и Херцеговина, Литва и Чехия. На 26 ноември (петък) „трикольорите“ ще бъдат гости на литовците, а три по-късно ще приемат състава на Босна.

 

Росен Барчовски смята, че шансовете на българите са реални. Пред БТА селекционерът на представителния ни тим говори за липсата на Александър Везенков и Дий Бост в пресявките, за подготовката и за съперниците в групата.

 

"В момента сме 11 човека и чакаме до два дни другите четирима, за да се съберем всички. На този етап всички са здрави. Само един малък проблем има, който засега ще запазя в тайна. Надявам се да отшуми. В моята глава шансовете ни са реални и основната ми задача е да предам това на момчетата.

 

"В настроение сме, но в началото на лагерите е така. Да видим след края как ще е. До първия мач можем да свършим основно отборна работа, тактика. Все пак имаме основа от предишния квалификационен цикъл за европейското първенство, плюс лагера, който направихме през лятото в Панагюрище, така че няма да започваме от нулата. Всички момчета са били и преди в отбора, няма някой, който да е съвсем нов. Това е, което можем да направим. То не ни отличава от другите страни. Всички ще сме по 4-5 дни подготовка“, допълни той.

 

За Александър Везенков няма нищо ново. Няма как да участва. Проблемът не е в него, даже не бих казал, че е и в Олимпиакос. Ако бъде пуснат един състезател, това означава, че те трябва да пуснат всички останали за националните им отбори. Това означава, че и Панатинайкос трябва да направи същото, а понеже не може да се случи, въобще сме забравили за тази опция в тези квалификации. Чак в третия прозорец през юни евентуално и разбира се за европейското първенство."

 

ще в края на евроквалификациите се разбрахме, че няма да участва сега на световните, а за европейското ще бъде на линия", поясни опитният специалист относно отсъствието на Дий Бост, с когото има предварителна договорка.

 

Селекционерът потвърди, че процедурата по натурализацията на Дейвид Кравиш е в напреднала фаза, но се развива много бавно. "Има специални правила и изисквания, които са тромави и евентуално за февруари парспортът му ще бъде готов." 

 

 "Най-трудно е разузнаването за Литва, защото са дали доста разширен състав. Треньорът е нов, имат състезатели, които са в Евролига, но и много, които играят Еврокъп или Шампионска лига. Докато при Босна и треньорът е същият, и съставът е приблизително същият. Ще гледаме поне един техен мач. За първата среща ще ни бъде най-трудно. Смятам, че Литва има преимущество, защото при нас няма треньорска промяна и съставът е горе-долу същият, така че това ще е проблем, с който ще опитаме да се справим. Няма да е лесно“, завърши Барчовски.Кликнете и харесайте фейсбук страницата на Superbasket.bg.

Play of the day