« Назад

30 години от мача, в който Дражен вкара 112 точки

Добави в Svejo
От Валентин Ангелов 05/10/2015 16:33
30 години от мача, в който Дражен вкара 112 точки

На 5-ти октомври, точно преди 30 години в първия кръг от шампионата на бивша Югославия Дражен Петрович подобрява един рекорд след като вкарва 112 точки в една среща. Тогава звездата играе за Цибона, най-добрият отбор на континента от предния сезон 1984/85 с всички възможни трофей – Купата на Европейските шампиони, шампионата на Югославия и купата на страната. За този мач им гостува Олимпия Любляна, а двубоят е в Дома на спорта в Загреб. Тимът на гостите обаче пристига с юношеския тим и Дражен Петрович решава да постави този рекорд, за който все още се пише и говори.

 

Поради административни проблеми съставът на Олимпия в лицето на шефа им тогава Радо Лорбек не успява да регистрира основните си играчи. Така словенския тим пристига с юношите на клуба за този мач. Тогава Дражен Петрович в договорка със съиграчите си и треньора Желко Павличевич решават да подобрят рекорда на Радивой Корач от 1962 година, когато същия отбелязва 74 точки за ОКК Београд срещу загребския Младост.

 

Един от тези голобради юноши, който излиза на терена срещу най-силния тим в Европа  тогава е Игор Джурович. С течение на времето той става спортен журналист, а в мача има щастието да пази Дражен Петрович.

 

„Чувството да пазиш Дражен, тогава най-добрият играч на Европа бе особено. Десетина дни преди мача треньора ни Янез Мунда обяви, че ще играем в първия кръг на шампионата на Югославия срещу Цибона и всички тогава полудяха от щастие. По-късно разбрахме, че Дражен иска да подобри рекорда и след като вкара с точка повече ще излезе. Но истински баскетболен маниак като Петрович игра до края и ни напълни коша с общо 112 точки.“, припомня си Джурович.

 

Журналистът разказва също, че този мач в Загреб срещу „страшната“ тогава Цибона им остава и като връх в кариерата на повечето от тогавашния юношески тим на Олимпия.

 

Интересно е да се отбележи, че отборът на Олимпия пристига в Загреб с 9 баскетболисти. Последният, Милутин Решетаревич изпуска автобуса, тъй като предната вечер се напива от радост, че ще играе срещу Цибона.

 

Джурович си спомня, че в този мач в началото отборът им повежда с 4-2 и в този момент капитанът им Стражишчар възкликва“Наши са“. Но след това започва "машината" Дражен. Свидетели казват, че той е бил напрегнат преди срещата, все пак трябваше да вкара минимум 75. На полувремето той имаше 67, а още в началото на второто полувреме в 24-та минута след тройка подобрява рекорда. В 34-та минута премина стоте точки, а накрая невероятните 112. Общата му стрелба в срещата бе 40 от 60, а за три точки 10 от 20. Наказателни удари 22 от 22.

 

Двубоят завършва 158-77, а на почивката резултата е 77-34.

 

„След мача всичките 2500 зрители в залата толкова много ни аплодираха, почувствахме се като звезди“, завършва Джурович.


Очаквайте в скоро време откъси от книгата на австралиеца Тод Спер, която излезе преди няколко месеца на пазара в Щатите „За забележителният живот на баскетболния Моцарт“. В нея той описва в подробности голяма част от живота на най-добрият за мен европейски баскетболист за всички времена - Дражен Петрович.


Play of the day