« Назад

За лудостта на една промяна и как баскетболния календар да бъде нормален

Добави в Svejo
От Валентин Ангелов 23/09/2015 03:02
За лудостта на една промяна и как баскетболния календар да бъде нормален (сн. Superbasket.bg)

Вече е ясна наредбата за подрастващи за сезон 2015/16 и в нея както обикновено с copy и paste 99 % от съдържанието е от миналата година. Отбелязаното с червено (тоест новото в наредбата) е останалия 1 %. С други думи, както се казва всички очакваме някакви промени да се случат, тъй като баскетболът ни върви стремглаво надолу, но те така и няма да дойдат скоро. Разбира се, една промяна бе направена, а тя не е сигурно колко е правилна, тъй като има хиляди минуси в нея. Зоните за момчета и момичета до 14 годишна възраст бяха изместени за края на август, а финалите за началото на септември. Всичко това заради матурите на седмокласниците, но малко по-долу ще ви дам пример как да се вмъкне баскетболния календар както за тази възраст, така и за останалите без да се наруши подготовката им за зрелостните изпити. И в същото време да не се накъса болезнено баскетболния им график, дори напротив – да бъде плътен и изпълнен с всички етапи от развитието на децата в това отношение през цялата година.

 

Въпросителните са следните и е нормално тези, от които зависи и най-вече Георги Глушков да вземе отношение по въпроса, защото всичко това граничи с лудост.

 

Как след изиграването на областните първенства в края на март ще поддържат треньорите си тази възрастова група от момчета и момичета до 14-годишна възраст за зони и финали в края на август и началото на септември – 5 месеца без баскетболен календар?

 

Как тия деца ще отидат на най-различни кампове и ще бъдат далеч от отборите си през лятото и в същото време ще бъдат подготвени за зони и финали? Също и за треньорите им, които са ангажирани през лятото с различни кампове, а пък и те имат нужда от почивка.

 

Има доста деца, които използват летните месеци за работа в отделни насоки, които те и треньорите им смятат, че имат нужда – кой за физическа подготовка, кой за подобряване на техника на стрелба, кой за подобряване на отскок, кой за подобряване на дрибъл и така нататък.

 

Тези деца ще има ли право на почивка след като им свърши сезона, някой от тях сигурно ходят семейно на такива или на тях не им се полага? Или може би родителите ще си планират летните почивки през друг период от годината.

 

Сега да се опитаме да направим един нормален баскетболен календар за подрастващите, който да съчетеам с останалите им задължения в училище – най-вече зрелостни изпити и участия на финали за ученически игри. Разбира се, този календар не е нищо повече като дати от този предложен в наредбата, но е много по-смислен и с далеч по-добра идея за развитието на децата, които се занимават с баскетбол към момента.  


ОБЛАСТНИ ПЪРВЕНСТВА

 

Първи етап

(24 октомври – 20 декември)

 

От края на октомври (24-ти) почти до края на декември (20-ти) има 9 уикенда с възможни дати за изиграване на първите етапи в междуобластните първенства. Това са общо 18 дати, в които спокойно може да се вмести първото пресяване на отборите с цел оптимизиране на следващата фаза от междуобластните първенства. Съвсем спокойно може да се вмъкнат състезанията за всички възрасти от двата пола, дори и най-натоварените такива в регион Витоша. През миналия сезон най-много отбори в дадена възраст имаше в област Витоша за момчета до 12 години – 15, докато най-малко бяха тези в регион Загоре за юноши – само 4.

 

Така на практика на Нова година областните представители могат да направят равносметка за преминалия първи етап от състезанията, а с това и да поставят в отделни групи съответно по-силните и по-слабите отбори вследствие тяхното представяне от есента.

 

Втори етап

(9 януари – 28 февруари)

 

6 свободни уикенда, в които може да се изиграят вторите етапи от междуобластните първенства, в които сили да премерят помежду си отборите, сортирани по тяхната сила и резултат от първия етап. В тези 6 уикенда не се брои ваканцията от 30 януари до 7 февруари. Има достатъчно "нестудени" зали, които да поместят нужния календар за всички възрасти.

 

Възможно е в този втори етап при малко по-добра организация да се комбинират с цел сблъсък на по-силни отбори такива от съседни региони с малко на брой тимове.


ЗОНИ

(4 март – 27 март)

 

Има 4 уикенда през месец Март с възможности за изиграване на всички зони за всички възрастови групи – от момчета и момичета до 12 до юноши и девойки до 19, а те са:

 

4-5-6 март – може да остане празен уикенд, ако е нужно да се доиграват отложени срещи от областните първенства

11-12-13 март (примерен уикенд за зони за 14 и 18 годишни)

18-19-20 март (примерен уикенд за зони за 12 годишни)

25-26-27 март (примерен уикенд за зони за 16 годишни)

 

Така преди ваканцията от 1 до 10 април може да са ясни абсолютно всички финалисти за всички възрастови групи. Разбира се, тук много лесно зоните за 18-годишните може да се направят в един уикенд в който да няма мачове от А група, така че да не повлияе участието на баскетболисти от тази възраст в кръг от този шампионат.


ФИНАЛИ

 

(18 април – 15 май)

 

Ваканцията от 1 до 10 април може да се използва както обикновено от отборите за подготовка за финалите. А ето по-долу едни примерни дати, които да не съвпаднат с датите за ученическите финали, както и да дадат възможност на учениците с предходящи матури да се подготвят своевременно за тях. От друга страна по-ранното завършване ще даде и възможност за по-добра подготовка на състезателите, включени в националните гарнитури и съответно участие на всички останали в различни кампове през лятото. В прогнозните дати не съвпадат и са разделени близките възрасти с цел да се даде възможност на състезателите, които играят в две такива да вземат пълноценно участие. Така на практика след 27 март или края на зоните всички треньори ще имат около 3-4 седмици за подготовка за финалите за съответните възрасти.

 

18-24 април – Финали за 14 годишни момчета и момичета

 

На 14 годишните момчета и момичета им предстоят матури, които започват от 26 май (26 май-български, 27 май-математика и продължават след това на 1, 2 и 3-ти юни съответно по Обществени науки, гражданско образование и религия, Чужди езици и Природни науки и екология). Но след като изиграят финалите си в края на април те ще имат предостатъчно време да се подготвят и за крайно важните им изпити, които ще определят на практика къде те ще продължат образованието си след това.

 

20-24 април – Финали за 19 годишни юноши и девойки

 

Дванадесетокласниците ще държат следните зрелостни изпити:

Български език ще бъде на 26 май, а този върху втори предмет по желание - на 27 май. И те, по подобие на 14-годишните ще имат достатъчно време след финалите да се подготвят за тях. Разбира се, за дванадесетокласниците предстоят и балове, за които те ще трябва да са приключили с баскетболните си задължения поне за няколко поредни дни.

 

30 април-1-2 май – почивен уикенд в страната

6-7-8 май – почивен уикенд в страната

 

9-15 май – Финали за 16 годишни кадети и кадетки

 

16-22 май - Финали за 12 годишни момчета и момичета

 

При 12-годишните момчетата и момичетата са 4-ти и 5-ти клас. За тях матури има само за тези, които са 4-ти клас, а датите от Министерството на образованието са както следва: Български език и литература 9 май, Математика 10 май, Човекът и обществото 12 май, Човекът и природата 13 май. След като ги издържат те ще са на разположение на треньорите за присъединяването им към по-големите – 5-ти клас за финалите за 12-годишни.

 

Прогнозните дати от Министерството на образованието за финалите на ученическите игри по баскетбол са както следва:

11-12 клас – 9-13 май

9-10 клас – 17-22 май

5-8 клас – 13-17 юни

 

Разбира се, още сега е момента да се изберат националните треньори за съответните възрастови групи, които да си планират програма за работа и в тази насока (освен с клубните задължения). Те трябва да намерят и пролука в този баскетболен календар да направят съответните кампове (дали национално или по области, това те ще си го преценят). Защото, не става да се избират треньори един месец преди участие на Европейските първенства, прекалено е несериозно и надменно от страна на БФБ. А нямаме потенциал да бъдем такива с голямо самочувствие, защото трябва много работа за излизане от блатото. И докато нашата федерация е в заспало състояние, другите са будни и работят, а това го показват и резултатите. Не са виновни родителите, както напоследък четохме, виновна е системата. И ако от федерацията не дойде промяната, няма кой друг да я промени. След като на клубно и национално ниво успехите са незначителни, крайно време е голяма част от бюджета на БФБ да се насочи към подобряване на условията за труд при подрастващите. И да се налеят пари в децата. Това, заедно с голяма доза търпение може да ни върне поне в правилния път. Засега все още сме в другото платно, за съжаление.

 

Кликнете и харесайте фейсбук страницата на Superbasket.bg.


Play of the day