« Назад

Националния колежански турнир по на САЩ или „Мартенската лудост“

Добави в Svejo
От Борис Бракалов 09/03/2015 12:58
Националния колежански турнир по на САЩ или „Мартенската лудост“ (St. John University)

Остава още седмица до началото на най-интересната част от колежанското първенство в САЩ. Тогава започва турнирът, който определя най-добрия университет по баскетбол в САЩ. В тази статия ще ви обясня регламента на състезанието.

В NCAA Tournament участват 68 отбора. Това са 32-та отбора, които са шампиони на своите конференции, плюс 36 колежа, избрани от комисия. Тя е съставена от 10 човека, които имат пет-годишен мандат. Членовете са директори на спортните департаменти на своите университети или комисионери (президенти) на някои от 32-те конференции. Тази група от хора дискутира по време на целия сезон организацията на турнира, отборите, които имат шанс да участват, съдиите, както и залите, в които ще се състоят срещите.

Форматът на шампионата е в срещи на директна елиминация в един мач. Те се провеждат в различни зали из цяла Америка. Турнирът е разделен на четири региона по географско положение. В първия кръг залите са 16. Във всяка от тях се играят по два мача от първия кръг и след това победителите от тези срещи се срещат отново там във втория. След това отборите, които са оцелели, пътуват до друга зала, като отново са разделени на групи по четири и така до „Финалната четворка“. Всеки кръг на турнира си има име:


First Four, First round, Round of 32, Sweet 16, Elite 8, Final Four

First Four са срещите между двата най-ниски поставени победители в конференциите и двата най-ниско поставени университета избрани от комисията да участват и те определят кои ще са 64-те участници в първия кръг.

Как се определя кои отбори ще играят, срещу кого и къде?

Когато свършат редовният сезон и всички турнири за определяне на шампионите във всяка конференция, комисията се събира. Това ще стане на 15 март тази година (идната неделя) и този ден е известен като „Selection Sunday“. На това събрание се определя целия турнир. Първо се избира кои отбори ще участват в шампионата. След това един по-един те биват поставени в един от четирите региона. Най-силните четири университета са поставени под номер 1, а последните – под номер 16. Освен силата на отборите се взима предвид и това дали отборите са играли по между си, дали са от една конференция, колко разстояние трябва да пътуват за срещата. Комисията опитва да срещне колежи, които не са играли по между си през редовния сезон. Ако някой тим трябва от източното крайбрежие да играе чак в Калифорния например, то тогава организаторите най-вероятно ще го поставят по-високо, за да компенсират умората от дългото пътуване.

Някъде около 6 вечерта в източното крайбрежие на САЩ на този ден започва предаването по телевизията, когато ще бъдат обявени отборите и срещите за първия кръг на първенството. Всички отбори, които се надяват да бъдат избрани, се събират и гледат заедно с огромно нетърпение пред екраните, за да разберат съдбата си. Това е много емоционално събитие и ще се опитам до края на седмицата да ви разкажа за моите спомени от тази вечер.

Когато всички срещи са определени, започва истинската лудост. Отборите започват подготовка още същата вечер – треньорите търсят мачове на съперниците, за да им направят „скаутинг“, запазват самолетни билети, билети за мачовете за семействата и приятелите на играчите и други гости, уреждат резервациите за хотели и ресторанти. Всичко това трябва да е готово още на другия ден, защото първият кръг е на 19 март, а за отборите, участващи във First Four – 17 март.

Това е в общи линии най-важното, което трябва да знаете за организацията и регламента на турнира. На www.recruitsdatabase.net ще можете да следите отборите и срещите по време на целия шампионат, а пък тази седмица можете да посетите сайта и за да разберете кои са най-интересните срещи от турнирите за определяне на победителите във всяка конференция и къде може да ги гледате. Като за начало, леко пристрастно, препоръчвам St. John′s vs Providence от четвъртфинала на Big East в четвъртък от 21:30 българско време.


Play of the day