« Назад

Класиране на отборите в колежанското първенство

Добави в Svejo
От Борис Бракалов 19/02/2015 12:56
Класиране на отборите в колежанското първенство (сн. NCAA)

С наближаването на „Мартенската лудост“ - националният шампионат на колежанското първенство по баскетбол на САЩ, все повече ще се говори от любителите на първенството за това кои отбори ще бъдат избрани да участват и всеки мач придобива още по-голямо значение за университетите. Тези, които са на ръба да бъдат избрани търсят „знакови“ победи, с които да докажат качествата си. Това са победи срещу отбори в Топ 25.

Но как се определя кои от тях са в Топ 25? Това са тимовете избрани в седмични класации. Основните са две и подредбата им общо взето съвпада с леки размествания:

- Класация на Асошиейтед Прес, в която участват 65 спортни журналисти от цялата страна

- Класация на треньорите. В нея участват 32 треньора на университети от първа дивизия на NCAA Първите класации излизат няколко седмици преди началото на сезона според очакванията за представянето на отборите през сезона. Взимат се предвид качествата на завръщащите се от предния сезон играчи, на треньорите, както и на новите попълнения. По време на сезона всеки понеделник излиза обновена ранглиста.

Ето някои от критериите, които определят дали даден отбор влиза в Топ 25:
- Победни серии - ако колеж е постигнал няколко поредни победи, той влиза в полезрението на гласуващите

- Качество на съперниците - победи срещу отбори от Топ 25, срещу отбори от силни конференции, при гостувания, срещу традиционно неудобни противници. Този вид победи подобряват резюмето на отборите.

- Преодоляване на трудности - победи след дълго пътуване, след кратка почивка между мачовете, победи в турнири, победи въпреки контузии или други проблеми в отбора. Всички тези неща се взимат предвид от анкетираните.

- Загуби от слаби отбори - обратното - загуба от малък колеж или друг некачествен отбор вреди на класирането.

- Липса на старание - разгромни загуби, моменти, в които отборът се отказва да се бори за победа, лошо поведение на терена. Това са признаци на слабост и също се отчитат при гласуването.

Когато гледате колежански мач от редовния сезон и видите пред името на отбора номер - това е позицията му в класациите. С много малки изключения, университетите, които са в Топ 25 на края на редовния сезон биват избирани и за националния шампионат. Това е така, защото критериите на комисията, която избира отборите, които да се класират за първенството, са същите. Разликата е, че тя прави по-задълбочен анализ от седмичните анкети.

Не забравяйте всеки уикенд да хвърляте един поглед на Recruits Database, където споделям някои от най-хубавите мачове, които може да гледате.


Play of the day