« Назад

Отличителни черти на колежанския баскетбол

Добави в Svejo
От Борис Бракалов 26/01/2015 14:32
Отличителни черти на колежанския баскетбол (сн. NCAA)

Макар целта на баскетбола по цял свят да е една и съща - да вкарате топката в коша повече пъти от противника си, правилата в различните първенства не са напълно еднакви. В последните години се наблюдава едно уеднаквяване между ФИБА и НБА, но засега колежанското първенство на САЩ не се е присъединило напълно към този процес. Ще ви запозная с някои от отличителните черти на правилата в NCAA, които може да ви озадачат, ако гледате за първи път университетски баскетбол. Списъкът може би не е напълно изчерпателен, но ще ви даде възможност да разберете по-добре събитията на терена.

- Първата разлика, която най-вероятно ще забележите, когато пуснете мач, е продължителността на полувремената. Мачовете се играят на две полувремена по 20 минути и 5 минутни продължения при равен резултат след редовното време. В НБА продължителността е 4 части по 12 мин., а във ФИБА - 4х10.

- В следствие на горното се променят правилата за отборни фалове и ситуация на „бонус“ - след шестия отборен фал за полувремето, ако играч е фаулиран без да е направил опит за стрелба, той застава на наказателната линия за един фал. Ако го вкара - стреля втори. След осмия отборен фал, потърпевшият изпълнява два фала, назависимо дали първият е бил успешен. В НБА и ФИБА всички фалове в защита след четвъртия отборен за частта се изпълняват. Фаловете в атака в NCAA се броят за отборни фалове, но не се изпълняват, както е и във ФИБА.

- Друго нещо, което моментално се набива на очи, е времето за атака. Нападателите имат 35 секунди, за да уцелят ринга. При борба в нападение или ако им е направен фал, получават нови 35 секунди. Секундите за атака се връщат до 15, ако при по-малко оставащо време, топката е ритната с крак. Във ФИБА всяко нападение има лимит от 24 секунди, а след борба в атака, те стават 14. И в НБА, и във ФИБА, при направен фал и оставащи по-малко от 14 секунди до края на атаката, часовникът за атака се премества на 14.

- Когато се стрелят наказателни удари, шест играча имат право да се наредят за борба в атака - по двама защитници и един нападател между тях от всяка страна. Във ФИБА и НБА могат да се борят само по пет.

- Размерите на игрището са като в НБА - т.е. малко по-широко отколкото във ФИБА. Ограничителното поле в NCAA е по-тясно, отколкото в НБА и ФИБА - 3.7 метра (т.е. с диаметъра на полукръга около фала).

- Линията на тройката е малко по-близо до коша, отколкото в европейския баскетбол - 6.32 м (6.75 за ФИБА).

- Играчите и треньорите имат право да взимат тайм-аут, когато владеят топката, дори и играта да не е спряна, както е и в НБА. Всеки отбор има право на 6 тайм-аута - 4х75 сек. и 2х30 сек. Освен това по време на всяка среща има и четири тайм-аута за реклами във всяко полувреме. Те се случват при първото спиране на играта, при което остават по-малко от съответно 16, 12, 8 и 4 мин. до края на частта.

- Всеки отбор има 10 секунди да изнесе топката от задно в предно поле.

- Всеки играч има право да държи топката само до пет секунди в предно поле, без да подаде или без да атакува коша, ако е пазен отблизо от защитник. Това важи, дори и нападателя да дриблира топката. Във ФИБА всеки играч може да държи топката пет секунди без да дриблира, ако е пазен от защитник, независимо дали е в предно или в задно поле.

Това са някои от основните разлики според правилника. Както знаете, за да бъде играта приятна за гледане, съдиите не свирят абсолютно всички нарушения и грешки, които състезателите правят и затова интерпретират правилата така, че мачовете да протичат гладко. И затова, макар правилата за фалове в защита и атака, крачки, спорна топка, носена топка и др. да са еднакви на книга, то съдиите в NCAA ги отсъждат по-различно отколкото в Европа. Ще видите доста по-малко фалове за замахвания към топката при пробив, но доста повече фалове в атака или препречвания. Съдиите са по-снизходителни към моменталното тупкане на топката след, като е хваната в движение, но са безкомпромисни за грешки при пивотирането и спирането на дрибъла. Носената топка също се отсъжда доста по-често. Ако защитник хване топката на нападател, който е скочил при пробив към коша и двамата паднат заедно - то това е спорна топка. В Европа най-често това би бил фал на защитника или евентуално крачки на нападателя.

Всички тези разлики в правилата и различни интерпретации на правилника са направени така, че първенството да е възможно най-интересно и равностойно. Когато гледате среща следващия път, може да си оставите тази страница на компютъра и да се подсещате, ако видите отсъждане, което ви се струва чудно.

На сайта RecruitsDatabase.net всяка седмица се опитвам да споделям най-интересните предстоящи срещи от колежанското първенство, които са в удобно за гледане време. Винаги можете и да ме питате кой мач да гледате тази седмица и как.


Play of the day