« Назад

Борис Бракалов: Запознайте се с колежанския баскетбол

Добави в Svejo
От Борис Бракалов 06/01/2015 17:08
Борис Бракалов: Запознайте се с колежанския баскетбол Борис Бракалов с екипа на Сейнт Джонс Юнивърсити (St. Johns U)

Сигурно сте чували за колежанското първенство по баскетбол в САЩ. В момента то е в разгара си и ако сте почитатели на баскетбола, изпускате много, ако не го следите! Сигурно знаете, че там се играе силен баскетбол от студенти в американските университети. Но какво точно го прави толкова уникален? В моя блог ще ви помогна да разберете защо мачовете са толкова интересни и защо си заслужава да следите това състезание, ако обичате баскетбола.

Първите си няколко статии ще посветя в обобщаване на колежанския баскетбол и различните му страни, а в бъдеще ще ви разкажа и за моите преживявания свързани с всички тези неща и с университетския живот в САЩ като цяло. Реших да постъпя така, защото ако първо научите повече за самото първенство, в последствие ще ви е много по-интересно, когато ви разказвам и различни случки, в които съм бил участник.

Университетският баскетбол се отличава много от професионалния - различни са тактиките използвани от треньорите, различна е атмосферата на мачовете, различно е значението на срещите, различно е умението на играчите, различни са правилата, различен е статутът на състезателите, но най-вече разликата идва от безкрайното разнообразие от отбори и от непредвидимостта на мачовете. Това са някои от най-важните неща, които правят колежанския баскетбол едно от най-популярните спортни състезания в САЩ. В моя блог ще ви разкажа това, което съм усетил и това, което съм научил за това първенство. В тази статия ще споделя няколко причини за това защо всички отбори се различават толкова по между си и за това какво прави атмосферата на мачовете уникална.

В първа дивизия на NCAA има над 300 отбора (обещавам в бъдеще да ви разкажа по-подробно и за цялата система на колежанския баскетбол). Всеки от тези отбори се различава от останалите по неща като - финансови ресурси, качество на спортната база, качество на образованието, географско разположение, история. Тези неща пък от своя страна влияят върху това какви треньори работят в съответните отбори, а комбинацията от всички фактори определя и играчите, които даден колеж ще може да привлече.

Всичко това пък е решаващо за начина, по който отборът ще играе. В резултат на огромното разнообразие от най-различни университете, треньори и играчи, се получава така, че всеки отбор играе по различен начин. Някои играят бърз баскетбол, други обичат да разиграват дълги нападения, докато излъжат защитата. В защита едни разчитат на лична защита, други на зонова. Някои пресират, други - не. Едни променят постоянно вида защита, която играят, а други винаги играят един тип защита, но я умеят до съвършенство. Всичко това са неща, които нито НБА, нито която и да е друга професионална лига в света не могат да предложат в такава степен.

Друго нещо, което отличава колежанския баскетбол е атмосферата, която се създава по време на мачовете. Всички състави са изградени от студенти на съответния университет. Зад гърба си отборите имат своите близки и роднини, своите приятели, своите състуденти, всички настоящи студенти и всички, които работят за или са завършили университета. По този начин колежанските отбори имат „фенска маса“ от десетки или стотици хиляди, ако не и милиони фенове (в зависимост от големината, успехите и популярността на университета и баскетболния тим). Мачовете на най-силните и големи университети се играят при пълни зали от по над 20 000 души през сезона, а по време на националния шампионат на края на сезона се играят на огромни закрити стадиони пред публика от над 60 000. Това е нещо, с което нито едно баскетболно първенство на света не може да се похвали. Отделно от това почти всички мачове се предават по телевизията и през интернет.

На сайта ми - www.recruitsdatabase.net всяка седмица може да разберете кои са най-интересните мачове в удобни за България часове за гледане и къде можете да ги следите. Няма да съжалявате, ако си пуснете някои от срещите, за да се убедите в нещата, които споделих по-горе в текста.

В тези няколко абзаца успях съвсем повърхностно да разкажа за някои от характеристиките на колежанския баскетбол. В следващата статия ще разкажа повече за системата на първенството в първа дивизия на NCAA и за значението на всяка среща, за да можете да разберете по-добре заряда на мачовете и защо във всяка среща отборите са пределно мобилизирани и играят с всички сили за 40 минути.

Надявам се с тази първа и по-скоро уводна статия да съм събудил интерес към това безкрайно интересно първенство и заедно да следим развитието му.


Play of the day