« Назад

Магдалена Христова: Слушайте тялото си и следвайте принципите на балансираното хранене

Добави в Svejo
От Магдалена Христова 23/12/2014 23:15
Магдалена Христова: Слушайте тялото си и следвайте принципите на балансираното хранене Магдалена Христова

Скъпи приятели,

Наближават Коледните и Новогодишни  празници, които за повечето от нас са свързани с почивка и приготовления за богатите трапези, на които сядаме в тези дни. За това реших да споделя своето мнение за храненето и диетите и колко са важни те за спортиста. Разбира се, аз не съм диетолог и за това изразявам лично мнение, защото като професионален състезател съм спазвала постоянно диети и го правя до ден днешен.

Под диета разбираме специален режим на хранене или количеството храна което приемаме за деня. Има различни видове диети - нисковъглехидратни, високовъглехидратни, белтъчни и още много други. По важното е, че никъде в същността на диетата не присъства израза - гладуване. Много хора прилагат режими на хранене определено време и после продължават по стария си начин, каквото и когато им падне. За това смятам, че човек, за да се чувства добре, да живее здравословно и да се храни балансирано, трябва да спазва диети през целия си живот и особено спортистите, при които храна чрез кръвта минава през черния дроб и постоянно работещите мускули. Знам, че е много трудно да устояваш на хилядите хранителни изкушения и да подтискаме лакомията, която е заложена дълбоко в нас. Изисква се много воля, упоритост и постоянство, които трябва да са присъщи за всеки един спортист. Нали всеки казва, че на това ни учи спортът, така че храненето се явява неразделна част от тренировъчния ни процес.

Навсякъде четем за хранителни режими, какво да закусваме, какво да обядваме или вечеряме, колко калории трябва да приемаме на ден. Има няколко основни принципа, особено важни за спортиста. Не закусвайте много въглехидрати или храни, богати на прости захари. Така ще избегнете резките пикове на кръвната захар и инсулина, тъй като високите му нива преди тренировка първо биха възпрепятствали разграждането на мазнини и второ биха могли на свалят кръвната захар под първоначалното ниво и да предизвикат хопоглекимия. Тоест, може да ви прилошее, да спадне енергията, защото мозъкът е подал грешна информация на мускула, че му липсва глюкоза или цял ден да изпитвате глад за въглехидрати и най–вече за сладко. Относно вечерята, мога само да кажа, че най-логичното е да няма много въглехидрати, да бъде с повече белтъчна храна. Просто, защото за да спим нямаме нужда от бърза енергия, която ни дават въглехидратите. Въпреки, че  в покой тялото изразходва също определени калории, за работата на мозъка и вътрешните органи. Белтъчната храна е тази, която възстановява изразходваните аминокиселини след тренировъчния ден.

За това мили приятели, не се  доверявайте сляпо, не изпадайте в крайности, слушайте тялото си и се опитвайте да следвате основните принципи на балансираното хранене, да не се лишаваме от нужните ни въглехидрати, белтъци, мазнини. Ние всички имаме нужда от тях, важното е да са в умерени количества и на често. И не забравяйте, че най-големият източник на енергия е слънчевата светлина.

Весели и слънчеви празници от мен, Магдалена Христова.

Play of the day