« Назад

България отново се подготвя за камп Максима

Добави в Svejo
Източник: Champion2006.com 11/04/2013 15:07
България отново се подготвя за камп Максима Отляво надясно: Божович, Коцев и Стошич

По традиция преди лятото Лъчезар Коцев от БК Шампион 2006 имаше драги гости от съседна Сърбия. Освен Славиша Божович - генерален мениджър на кампа Максима, тази година компания му направи и Деян Стошич – координатор и главен треньор на добилия вече голяма популярност и у нас камп за млади баскетболисти. Божович не е нужен от представяне, тъй като в миналото запознахме феновете на баскетболната игра с него.

Деян Стошич изпълнява длъжността координатор на този баскетболен камп Максима, провеждащ се всяко лято в сръбския Златибор. Треньорът, родом от Белград с 25 годишен стаж, работил в школите на Раднички, Партизан, ОКК Белград, ФМП Железник. За българските фенове е по-интересно да се каже, че Стошич е работил с известния у нас Бранко Миркович и има сериозна роля за усъвършенстването му като баскетболист между 14 и 18 годишна възраст.

„Той бе много активен в миналото като от основаването на кампа идваше с неговия отбор Евробаскет всяко лято с над 120 деца“, казва Славиша Божович. „Ние преценихме и го поканихме да бъде координатор и главен треньор в кампа. Така от две години насам Деян изпълнява тази дължност и ние сме много доволни от това, което той добави към нивото му.“

Човекът Стошич казва за себе си: "Някои хора са треньори, за да живеят. Аз живея за да бъда треньор. Моята цел е да обуча младите хора с цел да стигнат следващото ниво."

„Като координатор и главен треньор моята дейност е да наблюдавам и давам съвети не само към баскетболистите, но и техните треньори. По време на кампа правя селекция на състезателите според тяхното ниво, а всяка сутрин събирам всички треньори и правим разбор на това, което трябва да се върши според плана за деня. След това се опитвам да съблюдавам това, което се тренира и да давам съвети и вкарвам нови елементи“, разказва Стошич и добавя:

„Моята мотивация е да направя така, че с всяко едно дете да се работи правилно с цел да напредне и се качи едно ниво. Уважавам отборната игра, винаги искам чрез допира ми с малките баскетболисти да ги направя по-добри. Накрая целта е една, след време тези баскетболисти да имат възможност да играят баскетбол на високо ниво, да направим по-скоро тяхна промоция, а на на отделните треньори.“

Стошич ще работи на кампа Максима в Златибор през лятото, а през това време и ще разглежда оферти за работа в чужбина. Вече такива съществуват, но засега той обмисля и до края на кампа ще вземе решение за своето бъдеще.

От известно време насам Стошич е в сътрудничество с организация за промотиране на млади таланти и осигуряване на стипендии за обучението им в добри гимназии и колежи в САЩ.

„За мен винаги образованието и спорта вървят ръка за ръка. Важно е за младите хора да получават нужното образование, за да може освен спорта да имат и други възможности в живота. Имаме няколко примера с наши баскетболисти, изпратени в САЩ, които след завършването на колежа получиха добри договори за работа в други сфери на живота“, казва Стошич, визирайки няколко свои възпитаници, изпратени в американски колежи. „За мен е важно в определен момент от живота моите възпитаници да имат избор между образованието и спорта. Те трябва да вървят заедно дотогава.“

Синът на Деян - Лука Стошич е трети курс в гимназията Херитъдж в Мервил, Тенеси. За него баща му казва: „Развива се добре, включен е в баскетболната програма на гимназията. Денят му протича както обикновено, училище от сутринта до обяд, след това тренировки между 3 и 4 часа, събота мачове.“

Славиша Божович сподели, че и тази година интереса към кампа Максима е огромен. Вече са запълнени почти всички смени и има много малко останали места. БК Шампион 2006 в лицето на Лъчезар Коцев и тази година ще организира група на кампа Максима.

„За българското участие отговаря изцяло Лъчезар Коцев – представител на камп „Максима“ за България. Разбира се тези, които се интересуват могат по всяко време да се обадят на Коцев и да заявят своето участие“, казва Божович. "Имаме интерес от различни страни в Европа, дори през последните години имаме групи от Финалндия, Норвегия, дори от Африка – Нигерия. Местата за България се пазят и сме изключително доволни от нашето сътрудничество с Лъчезар Коцев. Идея имаме и за разширяване на простора и евентуално развиване на американския пазар. Организацията по време на камповете е много добра. Закуска сутрин рано, след това две тренировки, следва вечеря и след нея най-интересната за децата част – мачове с представяне в НБА стил, което е истинско удоволствие за децата. Накрая на кампа по-добрите и изявилите се деца получават награди от конкурси за най-добри стрелци, за MVP, за победители и други.”  

Божович добави, че от тази година той смята да въведе и специална програма за обучение на по-изявените и талантливи деца между 14 и 18 годишна възраст. Това ще бъде работа по постове, за гардове, крила и центрове. Групи от 4 до 6 деца, които се отличават от останалите и са по-напреднали и те ще бъдат обучавани в по-тънки детайли.

Лъчезар Коцев от своя страна отново подчерта, че в кампа могат да вземат участие деца от всички клубове и краища на България и добави:
„Не бива да има притеснения и очаквам както в минали години да има обаждания от други клубове в страната. Кампът е много полезен и на изключително високо ниво. На самият камп и треньорите може да обменят опит, да окажат помощ един на друг в отделни сфери на играта. Тази година българската група ще участва на кампа от 8 до 18 юли.  Искам и аз да призова българските деца да дойдат и да обменят опит не само с останалите от региона, но и с много други от различни краища на света.“

Желаещите за камп „Максима“ през това лято трябва да търсят Лъчезар Коцев на тел. +359 887 28 28 29 или на имейл: l_kocev@abv.bg, както и на контактите на сайта на Шампион 2006 - www.champion2006.com.

Детайлна информация за камп „Максима“ има и на официалния сайт - www.maximacamp.net.

Play of the day