« Назад

Магдалена Христова: Щастлива съм, че мога да предавам опита си на младите

Добави в Svejo
От Магдалена Христова 10/11/2014 12:28
Магдалена Христова: Щастлива съм, че мога да предавам опита си на младите (сн. Sportsimages.bg)
Здравейте приятели,

Казвам се Магдалена Христова и съм бивша национална състезателка по лека атлетика. Била съм на финали на европейски и световни първенства, многократна републиканска шампионка в дисциплините скок на дължина, 60 метра, 100 метра и 200 метра. С гордост отбелязвам, че все още съм и рекордьорка на България в дългия скок.

Станах треньор по лека атлетика преди три години, съвсем случайно на шега и между другото. В момента в моя клуб "Приорити спорт" работя с огромна група деца, подрастващи и любители.

В началото най-трудно ми беше да пречупя мисленето си на професионален спортист с почти 15 годишен опит и да сляза на ниво начално обучение. Чувствах се повече като учител по физическо възпитание, а не като треньор по лека атлетика. И така, до миналата година, когато на стадиона се появи едно 12-годишно момче. Много съвестно и талантливо, а впоследствие разбрах, че е най-добрият баскетболист за възрастта си в страната. Първата ми мисъл бе: "Супер, аз отново съм треньор, толкова бе добър, а аз много се радвах, че мога да го уча на атлетика."

От този момент съвсем случайно или беше съдба, незнам, но започнах да работя с голяма част от трениращите деца и юноши на БУБА баскет. В процеса на работа открих и още нещо, което ме направи много щастлива - огромната връзка между скока на дължина и баскетбола. И в двете има бягане, отскок, приземяване. Разбира се, разликата е, че в едното се приземяваш в пясъка, а в другото забиваш в баскетболния кош.

Така, вече имам голяма група от баскетболисти и се чувствам много щастлива и горда, че мога да предавам опита си и знанията си на тези момчета. Радващо е, когато в процеса на работа виждаш налице напредъка във всеки един отделен състезател, а това е признак, че това, което е в мен предавам успешно и на тях.

Ще се опитам да споделям впечатленията си от работата тук в този блог като занапред ще засегна и някои конкретни теми с определена насока за подобряване на качествата, свързващи баскетбола и атлетиката.
За тези, които прояват по-голям интерес могат да ме намерят в атлетическата зала на стадион "Васил Левски" или да пишат на имейл: christova.magy@gmail.com.

Play of the day