« Назад

Коста Илиев: Нашата цел е да станем спорт номер едно в света

Добави в Svejo
Източник: bnr.bg 29/06/2020 13:31
Коста Илиев: Нашата цел е да станем спорт номер едно в света bnr.bg

 

Спортният директор на ФИБА Коста Илиев е в родния Видин. Той разгледа обвената Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I", в която е завършил средното си образование. До неотдавна гимназията не разполагаше със собствена спортна база, но след реализиран европроект вече има модерна спортна зала, отговаряща най-съвременните изисквания за практикуване на различни спортове и провеждане на състезания.

 "Впечатленията ми са изключително положителни. Много се радвам, че децата ще могат да учат при такива условия. На малко места, дори и в Европа, има такива добри условия за обучение. Много е хубаво, много се радвам и съм сигурен, че и учителите, и децата оценяват това, което е направено за развитието на математическата гимназия. В предишната сграда нямаше условия за спорт, но математическата гимназия винаги е имала големи традиции в развитието на спорта. Всички директори на гимназията са хора с разбиране на спорта, знаят, че спортът е социална сфера, която много допринася за развитието на децата. Смятам, че с тази база резултатите ще бъдат много по-добри, защото това е база, на която всички могат да завидят и децата с удоволствие могат да тренират тук, а не да търсят общинските зали или други места, където да тренират. Това ще бъде допълнителен тласък за развитието на спорта."

 

Коста Илиев е най-високопоставеният българин в ръководството на световния баскетбол. Той е роден във Видин и е един от най-добрите ни състезатели в миналото. Стартира и завършва активната си кариера в родния си град с екипите на Химик и Видахим. Големите си успехи обаче постига със столичния ЦСКА. За "армейците" играе цяло десетилетие на позицията гард.Той е петкратен шампион на България и носител на шест купи на страната. Част е и от силния ни национален отбор от 80-те години. Спомените му в ученическия спорт обаче са най-емоционални:

 

"Въпреки че съм играл на европейски и световни първенства, един от най-ярките ми спомени е училищното първенство на Видин по баскетбол между гимназиите. Всяка сряда отборите се събираха и играеха мачове в спортна зала "Фестивална" пред пълни трибуни. Спомних си мачове, след които математическата гимназия стана шампион на град Видин. Това са едни от най-хубавите ми спомени. Повече съм се радвал на шампионска титла на Видин на училищно първенство, отколкото на някои от шампионските титли на България, които сме печелили с ЦСКА."

 

След приключването на спортната си кариера, Коста Илиев стана изпълнителен директор на българската баскетболна федерация, а след това направи кариера в европейската и световната централа.

"Моите задължения в момента са връзките на Световната федерация по баскетбол с националните федерации и програми за развитието на баскетбола в различните континенти. Това е много интересна работа, върша я с удоволствие. Нашата визия и цел е да станем спорт №1 в света. Другата важна цел пред нас е да увеличим броя на жените, които се занимават с баскетбол", обясни Илиев.

 

Какво е нивото на българския баскетбол в момента и бъдещето пред Видабаскет можете да чуете тук. 


Кликнете и харесайте фейсбук страницата на Superbasket.bg.

Play of the day