« Назад

Росен Барчовски: Надявам се на някакво чудо

Добави в Svejo
Източник: Веселин Михайлов 25/03/2020 10:03
Росен Барчовски: Надявам се на някакво чудо fiba.com

 

Селекционерът на българския национален отбор Росен Барчовски смята, че настоящата година в НБЛ трябва да бъде обявена за нулева, ако първенството не успее да се поднови. Опитният специалист сподели, че се надява на някакво чудо, за да може сезонът да бъде завършен.

 

Пред Superbasket.bg Росен Барчовски говори още за предстоящата среща на клубовете, за представителния тим на мъжете и за световното първенство за юноши до 17 години в София това лято.

 

-Сезонът в НБЛ бе временно спрян заради разпространението на коронавируса. Правилно ли бе това решение с оглед трудната ситуация, в която се намира страната.

 

-Ние сме нормални хора и абсолютно всички разбират сериозността на положението. Трябва да се спазват изискванията, няма никакъв спор. Аз съм баскетболен човек и се надявам на някакво чудо, че ще преминат нещата по-бързо и че ще успеем по някакъв начин да завършим сезона. Не става въпрос само за НБЛ, а и за състезанията при подрастващите, които са започнали и трябва да завършат с финали. Трудно мога да си го представя това нещо, но се надявам. Можем да се играе баскетбол на всякакво ниво, когато отпадне извънредното положение и децата тръгнат на училище. Ако се разреши на децата да тръгнат на училище, това означава, че при нас също може да се тренира и играе. Все още не е дошъл пикът на заразата. Подновяването на мъжкото първенство ще е много трудно, защото нашите отбори не могат да си съберат играчите. В повечето от тях има чужденци, които са си тръгнали.

 

-На 30 март клубовете ще се съберат, за да вземат решение за съдбата на настоящия сезон. Какво очаквате от нея и кое е най-правилното решение.

 

-Ако на 29 март се случи това, което очакваме-да се удължи извънредното положение, смятам, че ще се обяви край на сезона в българския елит. Мисля, че не може да се прави класиране спрямо това, което е до този момент. Когато един шампионат е започнал по един регламент и не е довършен по същия, тогава няма как да се прави финално подреждане. Не може от временно класиране да се обявят крайните победители. За мен трябва да се обяви нулева година. Има носител на Купата и на Суперкупата на България. Когато през есента се определят участниците в европейските турнири, тогава вече може да се вземе в предвид временното класиране, но не и да се обявява шампион. В историята на човечеството има такива години. Давам пример с военните години, които са обявени за нулеви заради военното положение. До известна степен това прилича на такова.

 

-Голяма част от клубовете вече освободиха своите чужденци. Има ли шанс отборите да доиграят първенството само с българи, ако изобщо бъде подновено.

 

-Шанс винаги има. Трябва да се правят промени в наредбата, защото някои тимове нямат 10 българи, както и юношески отбори, от които трябва да ги вземат. Правилникът казва, че за всеки мач в състава трябва да има минимум 10 човека. Звучи много трудно, тъй като има отбори, които бяха изградени основно върху чужденците и без тях те ще бъдат съвършено нови. Ако се направи такъв турнир, той ще бъде нов и всички могат да участват в него, но няма да има нищо общо с НБЛ.

 

-Появиха се мнения, че шампионатът може да бъде завършен от първите четири отбора във временното класиране, които да се борят за призовите места. Как гледате на този вариант?

 

-Това е възможен вариант, винаги гледам нещо да се случи за баскетбола. Тази неприятна история трябва да свърши някъде до 15 април, за да могат отборите да имат някакво време за тренировъчен процес. Трябва да има съгласие на всички клубове. Това означава, че тези, които са извън Топ 4, трябва да се съгласят. Същото важи и за първите четири тима в подреждането, но те трябва да си върнат чуждестранните играчи. В момента границите са затворени и никой няма да ги пусне. Ако ги пуснат, тогава не се знае дали самите чужденци ще искат да се върнат. Предпочитам това да се случи като идея, отколкото да няма нищо, но на практика това ще се осъществи много трудно.

 

 

-Ако първенството се поднови под някаква форма, има голяма вероятност да се изиграе без публика. Ще окаже ли това голямо внимание на самите отбори?

 

-Ние не сме Евролига, нито Шампионската лига по футбол. Залите не са толкова пълни и клубовете не са зависими от билетите, но шампионат без публика е напълно безсмислен. Отделни мачове могат да се провеждат, когато даден отбор изтърпява наказание, но е абсолютно безсмислено да се играе едно първенство без фенове. 

 

-Как цялата ситуация ще се отрази на националния отбор, въпреки че следващият игрови прозорец в квалификациите за Евробаскет 2021 е все още далеч?

 

 -Коронавирусът оказа влияние и на националния отбор. Имах идея през юни да направим един много силен турнир в България преди да започнат квалификациите за Олимпийските игри в Токио. Имах предварителен разговор със селекционера на гръцкия национален тим Рик Питино. Той даде положителен отговор, имахме идея да дойдат отбори от типа на Турция и Сърбия. Това щеше да бъде страхотен стимул. След това обаче всичко се срина навсякъде. Исках да имаме някакъв ангажимент лятото, за да може през ноември да сме подготвени, но в тази ситуация няма какво да направим. Ако всичко се оправи до есента,  по-реалистичното е да направим по-голям лагер за мачовете през ноември срещу съставите на Гърция и Босна и Херцеговина.

 

-През лятото България е домакин на световното първенство за юноши до 17-годишна възраст. Под въпрос ли е провеждането на шампионата?

 

-Смятам, че ФИБА няма да бърза и ще изчака максимално. Предполагам, че до средата на май ще се отложи решението, тъй като от международната централа таят надежди, че нещата ще се оправят. Всичко зависи от това как ще се развие ситуацията, не само в България, но и в цяла Европа. Световното може да се премести за следващата година, по всяка вероятност ние пак ще сме домакини, но ще бъде жалко за тези момчета, които се подготвят и го чакат от доста време. Емоцията е страхотна. Догодина обаче ще бъде друг отбор. Възможно е един такъв форум да се премести по към края на лятото, което е изпълнимо. Не съм разговарял с ръководството на федерацията, но смятам, че трябва пуснем едно писмо, в което да поискаме световното първенство в София да се отложи за септември. Това са млади момчета, които не са ангажирани с мъжки отбори и могат да играят през септември.

 

-Предстоят и европейските първенства при подрастващите. Какво става с тях и остава ли календарът?

 

-Календарът стои, но пак казвам, че от ФИБА няма да бързат. Има малко повече време и всичко е свързано с организация. Мисля, че за тези първенства също ще се решава до средата на май. Европейските първенства започват в края на юни, така че не е проблем да се изчака.Кликнете и харесайте фейсбук страницата на Superbasket.bg.

Play of the day