« Назад

Виктория Маринова: Не виждам защо в България трябва да се капсулират треньорите

Добави в Svejo
Източник: balkan-basket.com 03/12/2018 14:18
Виктория Маринова: Не виждам защо в България трябва да се капсулират треньорите balkan-basket.com

 

Оторът на Балкан до 15 години се завърна снощи от първия турнир за сезона от Европейската младежка лига за момчета, родени до 2004 година. Той се проведе от 29.11 - 02.12 в чешката столица Прага, а следващият ще бъде от 18-20 януари в Шопрон. В Прага "зелените" допуснаха четири загуби от Рома (Италия), Санта Крус (Испания), Шопрон (Унгария) иАкадемия Фортитудо (Италия), а треньорът на отбора Виктория Маринова сподели, че нашите отбори отстъпват изключително много на европейските заради късното обучаване на различните видове защити в България. Ето какво бе мнението и за представянето на Балкан и нивото на останалите отбори в интервю за клубния сайт:

 

"Последните два мача, които изиграхме, бяха срещу изключително силни отбори в тактико и техническо отношение - Санта Крус Тенерифе и Рома. Селектирани и добре обучени отбори. Доколкото разбрах с призови места в своите страни. Рома е един от водещите отбори в Италия, а Санта Крус е четвърти след изключително тежка конкуренция във финала от 34 отбора в цяла Испания. Мога да кажа,че стояхме добре до момента, в който двата отбора не играеха срещу нас някакви варианти на зонови защити, три четвърти или цял терен. До полувремето дори в последния мач водехме с една точка."

 

"Основният проблем, който стои и за който отново искам да отворя една огромна скоба, е, че в България, докато се чудим в какви технико-тактически елементи да обучаваме отборите, другите отбори вече ги усъвършенстват тези елементи и ние изоставаме изключително много. Това, че толкова късно започваме да обучаваме децата в зонови защити в различни формации, влияе изключително върху нивото и спада на отбора като цяло. Говоря конкретно за моя отбор, но предполагам, че и колегите, които са се сблъсквали с европейски отбори и са участвали в такива престижни турнири, могат да го потвърдят", каза още Маринова.

 

"Комуникирах и обмених опит с колегите от Италия и Испания и те ми казаха,че от съвсем ранна детска възраст - 11, 12-годишна започват да сблъскват децата си с изключително тежката матаерия на зоновите защити и заслоните. Затова още веднъж  казвам, че след като такива грандове с доказани постижения в Европа работят по този начин, не виждам защо в България трябва да се капсулират треньорите и да не им се дава възможност те сами да определят кога и как да развиват и обучават отбора си на базата на състезателите, с които разполагат."

 

"Като цяло нашата програма беше така направена, че аз не съм гледала всички мачове. Тъй като с част от отборите се срещнахме през миналата година в Европейската младежка баскетболна лига, смятам, че сега са изключително напреднали и в почти всички отбори има нови играчи, които тотално вдигат нивото на собствения си отбор. Наистина много силни отбори. Това, че ние се сблъскваме с тях наистина е един огромен опит, след който може да си поставим определени цели в бъдеще да гоним някакви подобни резултати, доколкото е възможно."

 

"За играчите мога да кажа, че като цяло са добре физически сложени момчета. Тази физика, с която разполагат, е по-скоро генетична, тъй като те все още не работят за физика. Нямат такава специализирана работа. Имат добра кондиционна подготовка, но все още не работят за развиване на физиката. Сравнявайки ги с моя отбор и отборите в България, те ни превъзхождат изключително много. Не искам да прозвучи тежко думата, но няма база за сравнение. Двата италиански отбора, срещу които играхме Рома и Фортитудо и испанския Санта Крус изглеждат така, както на всеки треньор, би му се искало да изглежда неговия отбор, а смея да твърдя, че в България такива отбори са малко дори и в юношеска възраст."

 

"През януари ще изиграем втория турнир от Европейската младежка лига в Унгария за момчета, родени 2004 година. Надявам се във времето, което ни остава за подготовка, да успеем да свършим максимален обем от работа и в него да се представим по достоен начин и да оставим приятни впчатления в другите отбори, че наистина в България се полагат усилия, стремим се и за това и участваме в такива престижни турнири, за да се доближим максимално до европейските грандове", завърши тя.Кликнете и харесайте фейсбук страницата на Superbasket.bg.

Play of the day