« Назад

Академик София ще играе срещу американци

Добави в Svejo
Източник: basketball.bg 08/11/2018 13:40
Академик София ще играе срещу американци basketball.bg

 

Поредна баскетболна инициатива подготвя Национална Баскетболна Лига. По идея на генералния мениджър на Лигата, Лили Борисова, България ще бъде включена като една от локациите на Лигата, създадена и поддържана от нашумялата отвъд океана фамилия Бол. Програмата на тима на братя ЛаМело и ЛиАнджело Бол, която пътува и се състезава в различни локации ще бъде на Балканите, и София е една от дестинациите за ивент мениджърите на тура. След контакти между европейските представители на Младежката баскетболна асоциация и ръководството на НБЛ, за изключително кратки срокове бе уговорена локация, дата, час и отбор, с който американците ще премерят сили.

 

По предварителна информация Лавар Бол също трябваше да пристигне с отбора в България, като НБЛ в партньорство със сериозна българска дигитална платформа бе организирала редица участия в телевизионни предавания, медии и активности в продължение на 3 дни с цел промотиране на баскетболната игра, бранда на семейство Бол и този на НБЛ, но в понеделник (5.11.), от JBA информираха, че се е наложило Лавар да напусне Европа спешно поради семейни дела.

 

Балканският тур включва още посещения на Македония, Хърватия, Словения, Румъния и Турция, а миналата седмица турнето премина през Белгия, където бе посрещаното с огромен интерес.

 

Датите, които отборът от Младежката баскетболна асоциация таргетират са 16-18 ноември, В този кръг на НБЛ, отборът на Академик почива и лично аз смятам, че на този етап няма по-подходящ противник за американския тим у нас. Разликата във възрастта на двата отбора няма да е осезателна. JBA състезателите са на възраст 16-19 години, а средната възраст на отбора на Георги Давидов е 19.81 години. Програмата на Академик позволява мачът да се осъществи, а треньори и ръководство веднага прегърнаха идеята, като виждат изключителен шанс да премерят сили с връстниците отвъд океана, и с радост приеха да се включат в проекта. Благодаря им за реакцията!“ – разказа Борисова.

 

Мениджърът на НБЛ сподели още: „Поради късната заявка от страна на JBA и постоянните промени, които настъпват при тях, имаме буквално 2 седмици да организираме мача, да го обявим и промотираме.  Не се съмнявам, че ще се справим благодарение на годините натрупан опит по организиране на събития от баскетболен характер. Единствен минус на късното обявяване е рискът, че залата ще остане празна и липсата на възможност да се организира по-сериозна медийна и маркетинг стратегия, за да се използва пълния потенциал на популярността на бранда Бол. Идеи имаме много, но време никакво.

 

Лично аз не знаех много за историята на семейството и тази младежка асоциация, но с интерес открих, че са доста популярни в САЩ и сред младите в световен мащаб. Фейсбук е партньор на собственото риалити шоу на фамилията, като първият епизод е гледан от аудитория от 26 милиона зрители, а последователите им в социалните мрежи са впечатляващи.“

 


 

 Мачът

Срещата между Академик от Правец със старши треньор Георги Давидов и сборната формация на младежката баскетболна асоциация, предвождана от братята Бол, ще се състои в неделя 18-ти ноември от 15:00 часа в столичната зала Универсиада, непосредствено преди дербито на 7-ми кръг Левски Лукойл – Рилски спортист.

 

 


 

 

 

 

 

Лавар Бол

Лавар Бол е едно от най-успешните медийни лица в САЩ през последните години. Той и синовете му Лонзо (ЛА Лейкърс), ЛаМело и ЛиАнджело, както и бранда им Биг Болър Бранд е следван от над 20 милиона последователи в световен мащаб.

 

За JBA – Junior Basketball Association

Лавар Бол е баща на Лонзо Бол – съотборник на Леброн Джеймс в Лос Анджелис Лейкърс, както и на ЛаМело и ЛиАнджело Бол – и двамата част от състава на JBA USA отбора.

 

Младежката Баскетболна Асоциация (Junior Basketball Association - JBA) е мъжка професионална баскетболна лига. Създадена е като алтернатива на НСАА (Националната колежанска спортна асоциация - NCAA), като позволява на състезатели от гимназии и 3-годишни колежи да се състезават професионално без да са завършили университет или колеж. Създаването на JBA лигата бе оповестено през декември 2017 г. от американската медийна риалити звезда и бизнесмен Лавар Бол, и е финансирана от спортната марка на Бол – Big Baller Brand.

 

След първия сезон на Лигата в САЩ, 12 баскетболисти бяха избрани да се присъединят към JBA отбора на САЩ, като идеята на проекта е те да пътуват по целия свят и да играят с професионални отбори  на всички нива и да вземат  участие в професионални лиги в различни държави. След края на турнето на отбора 2018/2019, най-добрите състезатели ще бъдат включени в драфта на НБЛ – пролет 2019 г.

 

Ростърът на отбора е представен във видеото: https://vimeo.com/285599815

 

За НБЛ ще има полза от гледна точка на „шума“, който ще се вдигне. Тези хора създават медиен интерес. Всяка тяхна стъпка се следи от Фейсбук, Си Ен Ен и И Ес Пи Ен. Кадри от България ще бъдат включени в редица репортажи, както и в шоуто им „Бол Фемили“. За тези 2-3 дни България ще бъде в полезрението на сериозни, глобални  и мащабни медии. От друга страна възможност за хората, които харесват баскетболната игра да видят нещо различно и ново.

 Кликнете и харесайте фейсбук страницата на Superbasket.bg.

Play of the day