« Назад

Бойко Миленков: Съществуват обективни предпоставки, за да бъдем оптимисти за бъдещето

Добави в Svejo
Източник: beroebasket.com 07/08/2018 20:11
Бойко Миленков: Съществуват обективни предпоставки, за да бъдем оптимисти за бъдещето basketball.bg

 

Броени дни след края на Европейското първенство по баскетбол за юноши до 18г. и само ден след навършването на 35-та си годишнина екипът на beroebasket разговаря с помощник-треньора на Берое Бойко Миленков. Каква е оценката на специалиста за представянето на бъдещите ни надежди в Македония и какви са очакванията му за предстоящия сезон на Берое? Отговорите в интервюто с Бойко Миленков.

 

Г-н, Миленков, намираме ви малко след 35-я ви рожден ден. Преди всичко ви желаем здраве и много успехи в личен и професионален план! От много години сте в Стара Загора, усещате ли града като втори дом?

 

Благодаря за пожеланията! Надявам се преди всичко здравето да е с мен и моите близки хора. Факт е, че съм в Стара Загора вече близо 10г. и напълно разбираемо е да чувствам града като по-специално място. Определено това е вторият ми дом, където имам удоволствието да чувствам подкрепата на хората, които се интересуват от баскетбол. Истината е, че аз съм човек, който не обича шумотевицата и показността и се опитвам всячески да страня от тях. Искам да си върша работата и да виждам положителните резултати от нея за Берое и националния отбор.

 

Споменахте националния отбор, само преди няколко дни юношеската ни национална гарнитура до 18г., на която вие сте помощник-треньор, завърши на 11-то място на проведеното Европейско първенство в Македония. Как оценявате класирането на младежите? Имаше ли какво още да извлечем от представянето на отбора?


На база отборите, които взеха участие в провелото се в Македония Европейско първенство по баскетбол до 18г., мисля, че можехме да влезем в осмицата, но реално, ако трябва да бъдем честни, мястото ни е между 7-о и 12-то. В този смисъл завоюваното 11-то място до известна степен е отражение на потенциала ни като отбор. Пак казвам обаче, че при по-добро стечение на обстоятелствата нямаше да е незаслужено, ако бяхме заели 2-3 места по-напред.
Има ли надежда за развитието на българския баскетбол предвид работата ви с юношеската национална гарнитура до 18г.?

Темата е доста обширна. Със сигурност бъдеще има, съществуват и обективни предпоставки, за да бъдем оптимисти за него. За съжаление, ние като държава доста изоставаме в осигуряването на адекватна на нуждите на клубовете спортна база. Тук дебело подчертавам, че не говоря само и единствено за баскетбола. Това определям като основна причина да не сме на по-високо ниво. Налице са качествени треньори, както желаещи да се ангажират професионално с този спорт, има и потенциал. Единственото, което чувствително изостава, е добрата база. Нейната липса създава невъзможност за провеждането на адекватни тренировъчни занимания.

 

Август е време за почивка, но също така е и период на активна трансферна подготовка за предстоящия дълъг баскетболен сезон. Какви са очакванията ви за представянето на Берое? Със сигурност целите са по-добро представяне на отбора спрямо отминалия сезона?

Напълно нормално и очаквано е всяка година да искаш да надграждаш над постигнатото през предходната. За съжаление, трябва да отбележим, че в изминалия шампионат не успяхме да оправдаем очакванията. Вярвам, че ще съумеем да направим наистина качествена селекция, с добри чужденци, които да вдигнат нивото. Това неминуемо ще доведе до постигане на зададените цели на Берое, а това неминуемо ще радва през цялата година стотиците фенове по трибуните.

Твоето пожелание към привържениците на баскетбола в Стара Загора и в частност на Берое?

Надявам се, че феновете ще бъдат с нас през цялата година. Берое и баскетболистите имат нужда от тях. Желанието на всички ни е да виждаме пълни трибуни и да радваме публиката с представянето си. Дано успеем да ги заредим с положителни емоции през сезона, защото баскетболът преди всичко е забавление.

 Кликнете и харесайте фейсбук страницата на Superbasket.bg.

Play of the day